Από το γραφείο τύπου του "Κινήματος Ευθύνης" δόθηκαν στην δημοσιότητα οι βασικές αρχές του νέου φορέα έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την διοικούσα επιτροπή του την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη. 2015 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων και εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δ.ΕΚ.Α συμμετείχε στην εκδήλωση σαν κεντρικός χορηγός αυτής.

 

" Φίλες και φίλοι

Το “ Κίνημα Ευθύνης” είναι μια κοινωνική πολιτική κίνηση η οποία δημιουργήθηκε ανταποκρινόμενη στην ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα ο οποίος θα αντιπροσωπεύει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας,

τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες στήριξαν και στηρίζουν από σύστασης του νέου Ελληνικού κράτους σχεδόν αποκλειστικά την ανάπτυξη της χώρας,

τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες πλήρωσαν και πληρώνουν σχεδόν αποκλειστικά την κρίση,

τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες μπορούν ακόμη και σήμερα να σηκώσουν το βάρος της επανεκκίνησης της οικονομίας της πατρίδας μας.

Το “ Κίνημα Ευθύνης” αναπτύσσεται από τις πλέον υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζόμενους, αγρότες και γενικά από ανθρώπους προερχόμενους από όλες τις πραγματικά παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας.

Οι βασικότερες από τις προτεραιότητες της κίνησης είναι η επίτευξη σταθερής ανάπτυξης μέσω μιας σύγχρονης παραγωγικής ανταγωνιστικής οικονομίας και η δραστική και μόνιμη αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο, παραγωγικό και καινοτόμο περιβάλλον το οποίο χωρίς τις αγκυλώσεις του ζοφερού παρελθόντος θα μπορεί να ανανεώνει τις προτεραιότητές του ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις και προσφέροντας τις προοπτικές εργασιακής επιλογής και επαγγελματικής εξέλιξης σε όλες και όλους μας και κυρίως στους νέους.

Πως θα μπορούσαν όμως να υλοποιηθούν οι προτεραιότητες μας αλλάζοντας το τοπίο της χώρας και ξαναφέρνοντας το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων? Ένας και μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Αυτός της σύγκρουσης με το κατεστημένο, της ανατροπής του και της ανασυγκρότησης της χώρας αποκλειστικά από καινούργιους, έντιμους και άφθαρτους ανθρώπους.

Μόνο μέσα από μια αληθινή ανατροπή του διεφθαρμένου συστήματος αξιών και διακυβέρνησης, το οποίο μας κατάντησε ανεπιθύμητους φτωχούς συγγενείς των κάθε οικονομικών πολιτικών κοινωνικών συμμαχιών στις οποίες συμμετέχουμε και μόνιμους ουραγούς των παγκόσμιων εξελίξεων, θα διασφαλίσουμε την αντιμετώπιση της διαπλοκής και τη διαφάνεια, την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

Αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας η οποία απαιτείται για να αρχίσουμε να ελπίζουμε και πάλι, είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων στον σχεδιασμό, την δημιουργία και τα αποτελέσματα της ανάπτυξης με ιδιαίτερα σημαντικό τον νέο ρόλο του επιχειρηματία στην κοινωνία του αύριο.

Η αγορά αποτελείται άλλωστε από επιχειρηματίες, εργαζόμενους και καταναλωτές και επομένως μόνο η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων αυτών μαζί μπορεί να αλλάξει τον κατήφορο της.

Το “ Κίνημα Ευθύνης” πιστεύει:

ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας απαιτεί την συμμετοχή όλων μας,

ότι μόνο με διαφάνεια και θεσμούς αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς,

ότι η αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης θα αποκαταστήσει ταυτόχρονα και το κλίμα αισιοδοξίας,

ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η κοινωνική συνοχή θα τονώσει την πρόοδο, ότι η διαδικασία της ανάπτυξης προϋποθέτει υγιές περιβάλλον,

ότι η συμμετοχή επαγγελματιών, επιχειρηματιών και εργαζομένων στον σχεδιασμό και τα αποτελέσματα της ανάπτυξης οδηγεί σε ευημερία,

ότι σε μια σύγχρονη χώρα αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα η επένδυση στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα,

ότι ο νέος ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνία του αύριο συνδέεται με την συμμετοχή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι,

ότι οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες,

ότι η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις του συστήματος καταπολεμούνται μόνο με την οργανωμένη προσπάθεια

Ότι σήμερα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα από τα ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα της νεώτερης ιστορίας της τόσο οικονομικά και κοινωνικά, όσο και πολιτιστικά.

Ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά η επιχειρηματικότητα, αφού πλήρωσε αποκλειστικά την κρίση, αντιμετωπιζόμενος από τον κρατικό μηχανισμό σαν κάτι μεταξύ του παράνομου και του μισητού, έφτασε φυσιολογικά στις μέρες μας, να αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ιστορικό ρόλο που πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει.

Η επόμενη μέρα χρειάζεται τον υγιή ιδιωτικό τομέα όσο τίποτε άλλο σήμερα, αλλιώς μικρό ρόλο θα παίξουν οι όποιοι όροι τελικά υπογραφούν στις διαπραγματεύσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αφού χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον για την χώρα μας, ούτε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ούτε και οπουδήποτε αλλού.

Τον ιδιωτικό τομέα σήμερα στην χώρα αντιπροσωπεύουν μόνο οι «κρατιστές» εργολάβοι, εκείνοι που διαπραγματεύονται τη συμμετοχή τους στα μεγάλα έργα της χώρας, όχι με εργαλείο τους την οικονομική τους επιφάνεια ή την τεχνογνωσία που δυστυχώς δεν απέκτησαν κατά την διάρκεια της δια-πλεκόμενης εξέλιξης τους, αλλά με μοναδικό όπλο τις γνωριμίες τους με τους κυβερνήτες της χώρας, παίζοντας τον ρόλο του σπόνσορα κατά τα πρότυπα των τριτοκοσμικών μοντέλων.

Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους υγιείς πυλώνες που θα την βοηθήσουν να βγει σιγά σιγά από την κρίση.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο μία επιταγή των συμβάσεων μας με τους εταίρους μας, είναι και ο μοναδικός δρόμος μας για την επιβίωση.

Το “ Κίνημα Ευθύνης” πιστεύει ότι η καινούργια εποχή που ξημερώνει στην Ελλάδα, έχει ανάγκη από νέους έντιμους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και επομένως η δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαιτεί την ύπαρξη ενός σύγχρονου μηχανισμού διοίκησης της χώρας ο οποίος θα δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια στους νέους –κυρίως- ανθρώπους, ώστε να εντάξουν τις δυνάμεις τους στην ελληνική παραγωγικότητα.

Το “ Κίνημα Ευθύνης” έχει ετοιμάσει προκειμένου να προωθηθεί άμεσα στην κοινωνία, ένα πλήρες σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, με παράλληλη αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που συνοδεύεται από τις απαραίτητες αναλύσεις και μελέτες, συμπεριλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις για την σταδιακή εξέλιξή του και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφερειακή ανάπτυξη και τους τομείς αιχμής, για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο συμπεριλαμβάνει προτάσεις για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας γενικότερα προτείνοντας τρόπους και διαδικασίες για να προσελκύσουμε διεθνείς επιχειρήσεις, που θα συνεργαστούν με την νέα ελληνική επιχειρηματική κοινωνία σχηματίζοντας συμμαχίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν αμοιβαία οφέλη για τους εμπλεκόμενους, χωρίς να απεμπολούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ούτε να παραδίδεται με συνοπτικές διαδικασίες ο πλούτος μας σε ύποπτα σχήματα.

Η Ελλάδα οφείλει να στοχεύσει την επανεκκίνηση της οικονομίας της και η κάθε νέα αρχή θέλει και νέο περιβάλλον, νέους θεσμούς, νέους ανθρώπους.

O Άρθουρ Σοπενχάουερ έγραψε «Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη.»

Στην Ελλάδα του σήμερα, Σεπτέμβρη του 2015, αλήθειες όπως ότι η πολιτική των πολιτικών χρεοκόπησε και ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει ενεργό δράση για να διασωθεί η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα, έχουν αρχίσει να ωριμάζουν στη συνείδηση των πολιτών. Θα έλεγε κανείς ότι βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο περάσματος από το δεύτερο στο τρίτο στάδιο της λίστας του Σοπενχάουερ.

Η προσπάθεια γελοιοποίησης των αρχών και πεποιθήσεων μας από το διεφθαρμένο σύστημα που κυβερνά δεκαετίες τη χώρα απέτυχε αφού η κοινωνία σταμάτησε να δέχεται ανεπιφύλακτα τα ψέματα και τις δικαιολογίες με τις οποίες την τροφοδοτούσαν για αιώνες τα πολιτικά κόμματα.                  

Ο σφοδρός συκοφαντικός πόλεμος, εκείνος που συστηματικά παρουσίαζε τον ιδιωτικό τομέα σαν μια ομάδα μικροαπατεώνων, φοροφυγάδων, συμφεροντολόγων και συνενόχων στο κατάντημα της Ελλάδας από τους πολιτικούς (ποίος θα ξεχάσει το - όλοι μαζί τα φάγαμε κλπ), σαν μια πλασματική τάξη ανθρώπων ανικάνων να διοικήσουν όχι την χώρα αλλά ούτε τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους χωρίς πατερούληδες (το κράτος και τους ολιγάρχες) πλησιάζει στη λήξη του.

Οι συκοφάντες, οι οποίοι προέρχονται από τα ίδια κέντρα τα οποία συντηρούν την διαπλοκή και τους διεφθαρμένους ή ανίκανους κυβερνήτες της χώρας, ξεμένουν από επιχειρήματα- πυροτεχνήματα και μισθοφόρους προβοκάτορες και δεν μπορούν να πείσουν κανένα σκεπτόμενο Έλληνα και προπαντός νέο συμπολίτη μας ότι ο ιδιωτικός τομέας ευθύνεται για την κατάντια της πατρίδας μας όσο και ότι οι άνθρωποι της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης δεν μπορούν και δεν πρέπει να συμμετάσχουν στο βαθμό που τους αναλογεί στην διακυβέρνηση της ίδιας της ζωής τους.

Η ώρα των μεγάλων αλλαγών σε όλους τους τομείς, κοινωνία, οικονομία, πολιτισμός, έχει έρθει και μαζί της έρχονται οι υγιείς δυνάμεις για την ανάπλαση της χώρας.

Δεν έχουν το δικαίωμα να αποκόψουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα από το μέλλον της, δεν μπορούν να καταδικάσουν για άλλη μια φορά τις γενιές που έρχονται στον σκοταδισμό και την επαιτεία,

δεν θα τους επιτρέψουμε να αποτρέψουν την χώρα από τον δρόμο της προόδου, της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της ευημερίας.

Και αυτός ο δρόμος περνάει υποχρεωτικά, το θέλουν ή δεν το θέλουν οι κομισάριοι της διαφθοράς και τα κέντρα που τους συντηρούν, από την υγιή επιχειρηματικότητα, τους υγιείς μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους νέους, τόσο αυτούς που αναγκάστηκαν να παρέχουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους για την ανάπτυξη οικονομιών ξένων χωρών όσο και εκείνων που έμειναν πίσω για να βιώνουν καθημερινά την ανευθυνότητα, την αδιαφορία και πολλές φορές και την επιθετικότητα ενός αδαούς κράτους.

Σε πολύ λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κανείς συμπατριώτης μας ο οποίος δεν θα αντιλαμβάνεται ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα πρέπει αλλά ούτε θα μπορεί να διοικηθεί η χώρα. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι αλήθειες μας θα έχουν περάσει από τη σφοδρή αμφισβήτηση στο στάδιο του αυτονόητου και της καθολικής αποδοχής.

Όπως είναι αναμενόμενο όταν έρθει εκείνη η ώρα όλοι αυτοί οι οποίοι διέλυσαν την οικονομία και την χώρα θα κάνουν την επανεμφάνιση τους μεταμφιεσμένοι σε θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και πολέμιοι του αντιαναπτυξιακού μεγάλου κράτους.

Θα είναι οι ίδιοι πολιτικοί, αυτοί που απαξίωσαν το σύνολο του αναπτυξιακού δυναμικού της πατρίδας μας απαιτώντας μάλιστα σαν αντάλλαγμα για την βάρβαρη ασέλγεια επάνω του, ολοένα και υψηλότερους κεφαλικούς φόρους για να χορταίνουν την διαρκώς αυξανόμενη όρεξη της λερναίας ύδρας της ανικανότητας και της αντιπαραγωγικότητας.

Θα τους πιστέψει άραγε κανείς? Μάλλον αδύνατον. Τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς με τα οποία εξαγόραζαν τόσα χρόνια τις ψήφους γοητευμένων ή απογοητευμένων απελπισμένων ανθρώπων δεν έχουν σήμερα καμία ανταλλακτική αξία.

Οι ψηφοφόροι της κρίσης και της φτώχειας, του συστηματικού εξευτελισμού και της στοχευμένης εξαθλίωσης, έχουν συνειδητά απαξιώσει μέσα τους όλες τις υποσχέσεις και όλες τις ελεημοσύνες όλων των πολιτικών των παραδοσιακών κομμάτων της χώρας.

Οι Έλληνες σήμερα έχουν αντιληφθεί όλα τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις τους.

Ακόμη και η έξυπνα οργανωμένη υποδούλωση του ιδιωτικού τομέα μέσα από την αδυναμία αυτού να εξυπηρετεί φόρους και εισφορές όπως και το ειδικό σχέδιο ομηρίας των νέων επαγγελματιών - επιχειρηματιών όπου με επιδοτούμενα προγράμματα των 15-20.000 ευρώ επέτυχαν προσωρινή πλαστή μείωση της ανεργίας και στη συνέχεια φόρτωσαν τους νέους ανθρώπους της χώρας με χρέη, στον προθάλαμο των φυλακών ώστε να μπορέσουν να ανταλλάξουν την προσωρινή ελευθερία τους με τη ψήφο τους, έχει γίνει αντιληπτή από όλους μας.

Η πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ανακατεύονται σε όσα τους αφορούν, έγραφε ο Γάλλος ποιητής Πωλ Βαλερύ και οι Έλληνες πολιτικοί το έκαναν πράξη με επιτυχία για πολλά χρόνια.

Έχει έρθει η ώρα να διεκδικήσει ο καθένας από μας το δικαίωμα του να ανακατεύεται ενεργά με ότι τον αφορά. Δεν έχει άλλωστε κανείς μας το δικαίωμα να επιτρέψει να κλείσουν οι πολιτικοί την πόρτα της προόδου και του μέλλοντος των παιδιών μας.                    Η συμμετοχή όλων μας στις διαρκείς και συνεχείς εξελίξεις που αφορούν το σύνολο της χώρας καθίσταται σήμερα περισσότερο υποχρεωτική από κάθε άλλη προηγούμενη φορά.             Η ιστορία της πατρίδας μας, για πρώτη και ίσως μοναδική φορά, δίνει στον κάθε πολίτη της, στον κάθε ένα από μας, την ευκαιρία να διαδραματίσει το ρόλο που του αναλογεί στο σχεδιασμό, τη χάραξη και την υλοποίηση της δημιουργίας μίας νέας Ελλάδας με όραμα, με γερά θεμέλια, με μέλλον.

Ο ιδιωτικός τομέας μάλιστα καλείται να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την ιστορική συγκυρία, προσφέροντας (όπως άλλωστε κάνει κάθε φορά σε περιόδους κρίσιμες) τις δυνάμεις του στο χτίσιμο της επόμενης μέρας, στην επανεκκίνηση της ζωής της χώρας. Και καλείται να το κάνει με πάθος και με σύνεση, σαν οραματιστής αλλά και σαν υπεύθυνος που είναι.

Το κίνημα ευθύνης είναι εδώ. Φτιάχτηκε από όλους μας και αγωνίζεται για την ανάπτυξη και την πρόοδο, για την ευημερία της Ελλάδας. Πυκνώνουμε τις τάξεις του ώστε με τη δύναμη που θα του δώσουμε να μπορέσει να εξασφαλίσει σε όλους μας και στην χώρα τις εγγυήσεις ότι το αύριο δεν θα συμπεριλαμβάνει τίποτα από το θλιβερό παρελθόν του, ότι οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν θα αποκλειστούν από την διακυβέρνηση της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από όλους μας και προ παντός, από τους νέους αυτούς συμπατριώτες μας που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, δημιουργώντας ένα νέο κύμα μετανάστευσης το οποίο αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επώδυνο, μια και στερεί την χώρα από το μέλλον της.

Το Κίνημα Ευθύνης θα είναι παρόν για να δώσει την μάχη της ανάπτυξης, για να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής τους, σε μία χώρα με αξιοκρατία και ευκαιρίες για όλους.

Το “ Κίνημα Ευθύνης” θα είναι παρόν για να γίνει ο πρωτοπόρος νέος φορέας ο οποίος θα συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αλλαγή σελίδας στο φαύλο παρελθόν του τόπου, έτοιμο να συγκρουστεί, όπου χρειαστεί, με τις αντιπαραγωγικές δυνάμεις της εξάρτησης και της οπισθοδρόμησης.

Το “ Κίνημα Ευθύνης” θα είναι παρόν, αρωγός σε κάθε δημιουργική ενέργεια, όσο μεγάλη προσπάθεια και αν απαιτείται.

Το κίνημα ευθύνης είστε εσείς, μέσα και έξω από την αίθουσα, είμαι εγώ, είμαστε όλοι.

Ας το αναδείξουμε σήμερα, στην μεγάλη δύναμη της Ελλάδας του αύριο.

Το Κίνημα Ευθύνης μέσα από την προσπάθεια όλων μας ας πυκνώσει τις τάξεις του αγκαλιάζοντας όλη την κοινωνία, όλη την παραγωγική κοινότητα, όλη την Ελλάδα.

Η ώρα της αναγνώρισης των κόπων και του μόχθου τόσων παραγωγικών γενιών της χώρας φτάνει.

Στο ρολόι της αναγέννησης της πατρίδας μας χτύπησε η ώρα της παραγωγικής Ελλάδας.

Ας ενώσουμε με πίστη τις δυνάμεις μας με το Κίνημα Ευθύνης για το χτίσιμο μιας έντιμης, δίκαιας, δημιουργικής, καινοτόμου Ελλάδας με κοινωνικό πρόσωπο, παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μας και ίσως μάλιστα ο ιστορικός του μέλλοντος να περιγράφει την 4η Σεπτεμβρίου σαν την ημερομηνία που κάποιοι δημιουργικοί Έλληνες έβαλαν το πρώτο λιθαράκι στην διάσωση της χώρας τους."