Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφεν Ζάιμπερτ (φώτο) δήλωσε προς τους εκπροσώπους του τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και αναφερόμενος στην Ελλάδα  ότι

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή» και τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα ως γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα σε χώρες εταίρους.

Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί βεβαίως και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα.

Αυτή η πρόταση ισχύει και δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους. Αφορά και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή.

Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου σχετικές με την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα σε ερώτηση σχετική με την ύπαρξη πιθανότητας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, οι οποίες δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν την πλήρη ισχύ τους και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

«Οι Ευρωπαίοι, συνέχισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας. Πρόκειται για ένα μείγμα από χρηματοδοτική βοήθεια και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο στα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλει, ώστε η Ελλάδα να έρθει σε βιώσιμη πορεία. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του, ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας» .

Σε ερώτημα συμπατριώτη του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν και κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται την νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις χθεσινές εκλογές, ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει ευθέως και περιορίστηκε να δηλώσει ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως όπως τόνισε αμέσως μετά  "το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του."

«Ο ελληνικός λαός έδωσε την ετυμηγορία του», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπροσώπος της Γερμανίας, αποφεύγοντας  οποιοδήποτε παρά πάνω σχόλιο σχετικό με τις επιλογες των Ελλήνων ψηφοφόρων και κατέληξε διαβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση για τις σημαντικές προκλήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και του προσφυγικού θέματος το οποίο εσχάτως απασχολεί άμεσα όλο και περισσότερες χώρες της Ε.Ε.