Η Ιρλανδία βγήκε για τα καλά από την ύφεση και ατενίζει με αισοδοξία το μέλλον.

Η χώρα η οποία βρέθηκε φέτος μέσα στις πρώτες παγκόσμιες θέσεις (8η)στην λίστα με τις πλέον καιονοτόμες οικονομίες του κόσμου αφήνει πίσω της για τα καλά το δυσάρεστο παρελθόν της και προχωρεί τον δρόμο της ανάπτυξης με σταθερά και γρήγορα βήματα.

Μάλιστα για την επόμενη χρονιά η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προβλέπει για την χώρα ανάπτυξη της τάξης του 4,7%, μισή ποσοστιαία μονάδα δηλαδή υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη της, λίγους μόλις μήνες πριν.

Η χώρα η οποία τον προηγούμενο Μάρτιο κατάφερε να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μάλιστα πολύ πριν την ημερομηνία η οποία είχε αρχικά συμφωνηθεί επέτυχε μια ανάπτυξη της τάξης του 6,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας αύξησε την πρόβλεψη και για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, μεταδίδουν οι Irish Times.

H ιρλανδική οικονομία άρχισε "να δείχνει σημάδια εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης", αναφέρει στην τελευταία τριμηνιαία της έκθεση, στην οποία αυξάνει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2015 στο 5,8% από 4,1% προηγουμένως.

Η Τράπεζα της Ιρλανδίας αναμένει παράλληλα σταθερή αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Σημειώνει επίσης πως υπάρχει αρκετή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικονομία, ώστε να συνεχιστεί για σημαντική περίοδο η ισχυρή ανάπτυξη.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι τα οφέλη της ισχυρής ανάπτυξης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος και το έλλειμμα και να μειώσει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η οικονομία στο μέλλον.

Παράλληλα η πρόβλεψη για πτώση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ πριν από το τέλος του 2015, την οποία έκανε στις αρχές του καλοκαιριού ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν (φώτο), αρχίζει να επιβεβαιώνεται.

Η σημαντική ανάπτυξη της χώρας, η οποία θα πλησιάζει το 6% για το 2015, είχε αρχίσει να διαφαίνεται μετά από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα τον παρασμένο Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών, με τα οποία πιστοποιήθηκε το γεγονός ότι η οικονομία της Ιρλανδίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014 το ιρλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,7%.

Όπως μετάδωσε το Reuters, ο κ. Νούναν είχε προβλέψει ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας θα υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, νωρίτερα από το 2016 που αναμενόταν επισήμως.