Όλες οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη αποδεικνύουν το αναμενόμενο.
 
Ότι δηλαδή αντί να μειώνεται, διαρκώς διευρύνεται το χάσμα πλούτου, μεταξύ των χωρών του Βορά και Νότου στην ευρωζώνη.
 
Ο βασικός παράγοντας ο οποίος συντελεί σε αυτό είναι η ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων στις πλούσιες χώρες της Ε.Ε.
 
Αυτό και μόνο το γεγονός, πέραν των υπολοίπων οικονομικών δεικτών, βοηθά τη Γερμανία να γίνεται διαρκώς πλουσιότερη σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες διαρκώς υστερούν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.
 
Έτσι το χάσμα μεταξύ και άλλων βορειότερων χωρών, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, και των αντίστοιχων νοτιότερων κρατών, όπως η Πορτογαλία, το οποίο πάντοτε αποτελούσε στοιχείο της ευρωζωνης διευρύνεται ακόμα περισσότερο όπως αναδεικνύει έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Flossbach von Storch.
 
Αξιολογώντας έναν μεγάλο αριθμό ενδεικτικών για την σύγκριση παραγόντων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα ακίνητα, οι μετοχές, τα έργα τέχνης και τα ακριβά κρασιά, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία αυξήθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο του 7,5% την περίοδο του τελευταίου τριμήνου του 2015 συγκριτικά με τους αντίστοιχους ρυθμούς του 2014.
 
Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν σχεδόν διπλάσιος αυτού της Ιταλίας και της Ισπανίας όπου κινήθηκε με ρυθμό γύρω στο 3.8% ενώ στη χώρα μας οι συμπατριώτες μας την ίδια ώρα  έβλεπαν την περιουσία τους να μειώνεται γύρω στό 5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. 
 
Οι τιμές ακινήτων, που αποτελούν τον μεγαλύτερο δείκτη πλούτου, αυξήθηκαν για παράδειγμα πάνω από 6% στην Γερμανία.
 
Οι διαφορές αυτές προκαλούν πολιτική ένταση στην ευρωζώνη, ενώ οι αδύναμες τιμές ακινήτων στις νοτιότερες χώρες πλήττουν τις τράπεζές τους, οι οποίες χρησιμοποιούν τις κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα ως εγγυήσεις για δάνεια.
 
"Έως το 2006, όταν έσκασε η οικονομική φούσκα, οι χώρες στο Νότο πραγματικά έδειχναν να απογειώνονται.
Τώρα δείχνουν να βιώνουν μία κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ιαπωνίας", δήλωσε ο δρ. Τόμας Μάγιερ (φώτο), ιδρυτής του ινστιτούτου που διεξήγαγε την έρευνα.
 
"Και όπως είναι γνωστό, συνέχισε ο ίδιος, η Ιαπωνία παλεύει δεκαετίες τώρα με μια στάσιμη οικονομία και ένα ακόμα μεγαλύτερο κρατικό χρέος."
 
Την ίδια ώρα κάποιοι επιφανείς οικονομολόγοι φοβούνται ότι παρόμοια τύχη περιμένει και τις χώρες στην Νότια Ευρώπη.
 
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άλλωστε έχει αναγνωρίσει αυτή την γενικότερη τάση επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των πιο αδύναμων και των ισχυρότερων χωρών στην ευρωζώνη διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη των ειδικών όταν δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα.

 

Στοιχεία από ΑΠΕ/Reuters