Για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Για καινοτόμες ιδέες
Για την ανάπτυξη

 

 

Του δρ Νίκου Καραγιαννίδη*

Τα αντιβιοτικά έκαναν για πρώτη φορά, δειλά - δειλά, την εμφάνιση τους προς το τέλος του 19ου αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο και το καθένα από αυτά έχει ειδικούς στόχους.

Η χρήση τους αποτέλεσε έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες για την αύξηση της μακροβιότητας ανθρώπων και ζώων, αντιμετωπίζοντας μεγάλο αριθμό από παθογόνες καταστάσεις μικροβιολογικής αιτιολογίας.

Όμως όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, έτσι και η χρήση τους κάποια στιγμή ξεπέρασε τις πραγματικές απαιτήσεις της ανθρώπινης κοινότητας και σε πολλές των περιπτώσεων αποτέλεσε πανάκεια επί δικαίων και αδίκων.

Σήμερα, μάλιστα, η κατάχρηση των αντιβιοτικών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μας ανησυχεί. Η παράλογη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη μικροβιακή παρουσία εντός του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών και "σιωπηλή" συνύπαρξη μεταξύ φαρμάκων και μικροβίων.

Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι κατάχρηση αντιβιοτικών παρατηρείται και στην προσπάθεια ελάττωσης του βάρους που προέρχεται από ενδοκρινολογικές αιτίες σε άτομα παχύσαρκα. Τέτοιου είδους φάρμακα (τα οποία χορηγούνται για την ελάττωση του βάρους) αποτελούν τη βασική αιτία συμβίωσης μεταξύ του μικροβιακού κόσμου του πεπτικού με παθολογικούς μικροοργανισμούς. Όπως χορηγούνται αντιβιοτικά σε ζώα για την επίτευξη της αύξησης του βάρους, έτσι και στον άνθρωπο παρατηρείται μια αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών με στόχο την απώλεια βάρους.

Είναι αναγκαία η εισαγωγή προγραμμάτων εκπαίδευσης στους οικογενειακούς γιατρούς, γιατρούς ταμείων και γενικώς σε γιατρούς οποίοι περιστασιακά αντιμετωπίζουν διάφορες λοιμώξεις για την κατανόηση πρώτης και δεύτερης επιλογής αντιβιοτικών, της δοσολογίας, καθώς επίσης τον χρόνο χορήγησης.

Είναι επίσης απαραίτητη η δημιουργία ομάδας αποτελούμενης από λοιμωξιολόγους, φαρμακοποιούς και μικροβιολόγους, η οποία θα αναλάβει να συντονίζει (team ad hoc) τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών στους ασθενείς με αναφορά στη νόσο, τη διάγνωση και στα χαρακτηριστικά του ασθενή. Αυτή η επιτροπή θα εγγυηθεί την τροποποίηση στη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, διευκολύνοντας τους ειδικούς θεράποντες γιατρούς στην εύκολη προσέγγιση κοινού θεραπευτικού πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Επίσης, θα αποτρέψει τους γιατρούς από την πληθώρα συνταγογραφήσεων οι οποίες δεν έχουν ουσιαστική παρέμβαση στην υγεία του ασθενούς. Απεναντίας, αναπτύσσει ανθεκτικά στελέχη (μικρόβια, μύκητες κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση λέμε ένα ΟΧΙ στη μηδενική συνταγογράφηση, αλλά ένα μεγάλο ΝΑΙ στη σωστή συνταγογράφηση.

Τέλος, θα προτείναμε το υπουργείο Υγείας να οργανώσει μια σειρά από σεμινάρια ενημέρωσης διαιτολόγων για τη σωστή χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στην ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας προσπάθεια για την καταπολέμηση του πάχους.


* Ο Ν. Καραγιαννίδης είναι πρόεδρος της επιτροπής επιχειρηματικότητας του Τομέα Υγείας του Δικτύου Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ)

Αναδημοσίευση από: "Avgi.gr" 26/11/2015

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline