(φώτο: Nike Japan Innovation Hunt Inspired by Flyknit and Lunarlon)
 
του Αλέξανδρου Καψύλη
 
Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά ούτε οι Αγγλοσάξονες, ούτε οι Γερμανοί, ούτε βεβαίως οι Κινέζοι, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το στάδιο του «αντιγραφέα» και του αναπαραγωγού, βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης σε ό,τι αφορά την περίφημη νέα οικονομική και επιχειρηματική αξία, την καινοτομία. Οι Ιάπωνες κατέχουν τον θρόνο ως το πλέον καινοτόμο και εφευρετικό έθνος στον πλανήτη, ενώ αίσθηση προκαλεί το ότι στην τρίτη θέση βρίσκονται οι διαρκώς και αδιαλείπτως λοιδορούμενοι με κάθε ευκαιρία από τους Αγγλοσάξονες αλλά εσχάτως και από τους Γερμανούς, Γάλλοι!
Στην εφετινή αξιολόγηση των 100 πλέον καινοτόμων ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών και οργανισμών στον κόσμο που διενήργησε και δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών Thomson Reuters, η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 10 επιχειρήσεις και δημοσίους οργανισμούς στη λίστα. Την ξεπερνούν η Ιαπωνία με 40 εταιρικούς ομίλους και οργανισμούς και οι ΗΠΑ με 35.
Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση βρίσκονται αντιστοίχως η Γερμανία με μόλις 4 καινοτόμες επιχειρήσεις και η Νότια Κορέα με 3. Ούτε η Βρετανία ούτε η Κίνα εκπροσωπούνται στην εφετινή κατάταξη της καινοτομίας - η κινεζική εταιρεία κατασκευής συσκευών κινητών τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, που υπήρχε στην περυσινή κατάταξη, δεν βρίσκεται στη σημερινή λίστα. Αντιθέτως, τρεις νέες γαλλικές επιχειρήσεις προστέθηκαν στη λίστα.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη Γαλλία πρέπει να σημειώσει κανείς ότι στη λίστα της καινοτομίας βρίσκονται επτά επιχειρήσεις και τρεις ερευνητικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούνται εν μέρει ή εν όλω από τη γαλλική κυβέρνηση.

Πρόκειται για το περίφημο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών), την CEA (Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και εναλλακτικών ενεργειακών πηγών) και το IFP Energies nouvelles, το πρώην Γαλλικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο.
Αντίθετα, η Βρετανία φαίνεται πως πληρώνει το τίμημα των μειωμένων επενδύσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, στη Βρετανία αντιστοιχούν μόλις στο 1,63% του ΑΕΠ της χώρας, όταν στην Ιαπωνία αντιστοιχούν στο 3,47% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα ποσοστά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι 2,85% στη Γερμανία, 2,73% στις ΗΠΑ και 2,23% στη Γαλλία.
Καινοτόμοι τομείς
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις του πλανήτη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ημιαγωγών χάνει σημαντικό έδαφος, ενώ ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, της φαρμακευτικής και της βιομηχανίας κερδίζουν έδαφος.
Τα κριτήρια της έρευνας της Thomson Reuters (είναι η πέμπτη χρονιά εφέτος που δημοσιεύοει τις πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις στον κόσμο) βασίζονται στον αριθμό των ευρεσιτεχνιών κάθε εταιρείας και οργανισμού που κατατέθηκαν σε σύγκριση με τον αριθμό των ευρεσιτεχνιών που κατατέθηκαν, στο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής των ευρεσιτεχνιών και στις επιπτώσεις και εν γένει την επιρροή τους στις κοινωνίες και στον πλανήτη. 
Για να συμμετάσχουν στην έρευνα οι εταιρείες και οι οργανισμοί πρέπει να έχουν αναπτύξει τουλάχιστον 100 πραγματικές καινοτόμες ιδέες ή εφαρμογές κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Η Thomson Reuters είναι ένας πολυεθνικός ερευνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε στον Καναδά και εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Αναδημοσίευση από το " Βήμα" 13/11/2015