Την ευκαιρία να απευθυνθεί, για πρώτη του φορά. σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο θα έχει σήμερα Κυριακή 27η Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας. από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία διεξάγεται στο κεντρικό κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (φώτο).

Στην συνέχεια αναμένεται μια επαφή του προέδρου Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία δεν θα έχει χαρακτήρα επίσημης διμερούς συνάντησης μια και η συνάντηση τους θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια δεξίωσης την οποία θα παραχωρήσει ο αμερικανός πρόεδρος στους αρχηγούς των κρατών.

Εν τούτοις αυτό το γεγονός έχει μια ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα γιατί πέραν των απλών προφανών επικοινωνιακών κερδών για την κυβέρνηση αυτή η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθεια προώθησης των ελληνικών θέσεων. 

Με δεδομένη την ισχυρή στήριξη του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια για την θετική κατάληξη της συμφωνίας Ελλάδας με τους πιστωτές της, η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει περαιτέρω την αμερικανική επιρροή και στην προσπάθεια να αποσπάσει μια δραστική λύση για το χρέος.

Την ατμόσφαιρα της συζήτησης και συνάντησης Ομπάμα- Τσίπρα προδιαγράφει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία των δυο ανδρών επ' ευκαιρία της ορκωμοσίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σημείωσε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι "οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις όπως με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου  και τους προέδρους της Κύπρου, της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Αργά απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε συνέδριο του ιδρύματος Κλίντον με θέμα "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκτός από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς  η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

Την εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον θα μεταδώσει ζωντανά το CNN. 

Ο πρωθυπουργός κατέλυσε στο ξενοδοχείο Westin στο κέντρο του Μανχάταν συνοδευόμενος από τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.  

Η Ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να επιστρέψει την ερχόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.