Δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι προβλέψεις οι οποίες σχετίζονται με την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία μίας από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αυτής της Κίνας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές κάτω από το 7% αναμένεται να υποχωρήσει, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη στην Κίνα, το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς την οποία διανύουμε.

Αυτή η εξέλιξη όπως είναι φυσικό θα ωθήσει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας, δεδομένου και του φόβου πως μία ενδεχόμενη υποχώρηση θα τρόμαζε τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, με τη συμμετοχή 50 οικονομολόγων, το τρίτο τρίμηνο, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 6,8%, κατά 0,2 μονάδες χαμηλότερα από το αντίστοιχο 7% που παρουσίασε κατά την διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.

Εάν η συγκεκριμένη πρόβλεψη επαληθευτεί, ΄πως είναι πολύ πιθανόν, τότε θα μιλάμε για τον πιο αδύναμο ρυθμό αύξησης από την περίοδο του πρώτου τρίμηνου του 2009, οπότε η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας διαμορφώθηκε στο 6,2%. 

Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση στη δημοσκόπηση τοποθετεί την ανάπτυξη στο 7,2%, ενώ η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,4%, αν και αρκετοί επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία πως τα επίπεδα ανάπτυξης θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο χαμηλά από ό,τι θα υποδείξουν τα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν.

Μετά από το μεγάλο σοκ των αγορών το προερχόμενο από την υποτίμηση του γουάν, οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Κίνα επιχειρούν να διαβεβαιώσουν τις παγκόσμιες αγορές ότι το Πεκίνο είναι ικανό να διαχειριστεί τα θέματα που απασχολούν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο, και η ίδια η κυβέρνηση διαπιστώνει πως μετά από σειρά δεκαετιών δυναμικής πορείας, η κινεζική οικονομία εισέρχεται για πρώτη φορά σε μία φάση διαρκούς μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης.

"Περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και θα εντείνει τις δημοσιονομικές δαπάνες, ανταποκρινόμενη στην οικονομική υποχώρηση", υποστήριξαν οι οικονομολόγοι της China International Capital Corp - CICC (φώτο), μιας από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Κίνας, η οποία μάλιστα αποφάσισε πρόσφατα να επενδύσει άνω του ενός δις ευρώ για να στηρίξει την ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ.