Πέθανε σήμερα 2 Οκτωβρίου 2015, στο σπίτι του και σε ηλικία 86 ετών, ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ (εδώ σε πρόσφατη φώτο του, δημοσιευμένη στο www.news.gr), ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός από το έργο του "Χορεύοντας στη Λουνάσα".
Ο σπουδαίος συγγραφέας, γεννημένος το 1929 στην κομητεία του Τάιρον, στο Killyclogher της Βόρειας Ιρλανδίας και σπούδασε στο Maynooth και στο Μπέλφαστ, τιμήθηκε με τρία θεατρικά βραβεία «Τόνι» το 1992 για το έργο του "Χορεύοντας στη Λουνάσα", έργο το οποίο αφηγείται τη ζωή πέντε γυναικών.

Βασική ηρωϊδα του συγκεκριμένου έργου, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1990, είναι μία ανύπανδρη γυναίκα, μητέρα ενός μικρού αγοριού καθώς και των τεσσάρων, επίσης ανύπανδρων, αδελφών της, οι οποίες μοιράζονται το ίδιο σπίτι από όπου απουσιάζει η αντρική παρουσία.

Το έργο το οποίο διαδραματίζεται την δεκαετία του 1930, παρουσιάζει τα εγκλωβισμένα στη μνήμη ενός αφηγητή πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία διαποτίζονται από την τρυφερότητα και την οδύνη μιας καρδιάς που παλεύει να συμφιλιωθεί με την απόδρασή της, από τον τόπο της αγάπης και της αλήθειας με μόνη ανακούφιση από την ενοχή να αναζητείται στη λυτρωτική κίνηση του χορού, που καθορίζει τη ζωή και τη μοίρα ενός μικρόκοσμου στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1998 σε σκηνοθεσία του Ιρλανδού σκηνοθέτη Pat O'Connor με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ.
Άλλα γνωστά έργα του Φρίελ είναι με χρονολογική σειρά ο Αμφίβολος παράδεισος (1959), το Φιλαδέλφεια, σου έρχομαι! (1964), Οι εραστές (1967),το Πολίτες δεύτερης κατηγορίας (1973), Ο θαυματοποιός (1979) το Μόλι Σουίνι (1985) και άλλα.

Γνωστότερο θεατρικό του έργο ήταν " Ο ξεριζωμός" το οποίο συνάντησε τεράστια αποδοχή και στην πατρίδα μας ενώ έχει διασκεύασει Τσέχωφ- ο οποίος τον έχει επηρεάσει αρκετά- και Τουργκένιεφ.

Το τελευταίο του έργο, "The Home Place", ανέβηκε το 2005 στο Gate Theatre του Δουβλίνου.
Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός της Ιρλανδίας, ο Φρίελ πέθανε στο σπίτι του στο Ντόνεγκαλ.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι αναφέρει: «Το έθνος και όλος ο κόσμος έχασαν έναν από τους γίγαντες του θεάτρου».

Παραστάσεις πολλών έργων του ανέβηκαν στην Ελλάδα όπως:
- Φιλαδέλφεια, Έρχομαι Κοντά σου! , Θεατρικό Εργαστήρι Δημ. Κωνσταντινίδη, 1976
- Πολίτες Β’ Κατηγορίας, Θ. Καρέζης- Καζάκου, 1979
- Χορεύοντας στη Λουνάσα, Εθνικό Θέατρο, 1994
- Μόλλυ Σουήνυ, Απλό Θέατρο, 1997
- Χορεύοντας στη Λουνάσα, Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (Θες/νικη), 1998
- Χορεύοντας στη Λουνάσα, Θέατρο Βικτώρια, 1999
- Ο Θαυματοποιός, Απλό Θέατρο, 2001
- Ο Ξεριζωμός, Απλό Θέατρο, 2002-3 , ενώ συνεχίστηκε και για δεύτερη χρονιά
- Ο Οίκος του Μπάτλερ: Με αφορμή τον Ιππόλυτο, ΚΘΒΕ, 2003