Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ετοιμάζεται να προβεί σε υποβάθμιση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη για την διετία 2015-2016 όπως δήλωσε σε συνέντευξη της, στη γαλλική εφημερίδα LesEchos, η Γενική Διευθύντρια του κα Κριστίν Λαγκάρντ (φώτο από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη - www.firstpost.com).

Ο βασικός, μάλιστα, λόγος για την αναθεώρηση των στόχων του ΔΝΤ φαίνεται κατά την κα Λαγκάρντ να είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, με κεντρικό άξονα την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

”Αυτό το φαινόμενο, σημείωσε στην συνέντευξη της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η αρχική πρόβλεψη για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% δεν είναι πλέον ρεαλιστική. Αντίστοιχα μη ρεαλιστική θεωρείται και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,8% μέσα στο 2016. Ωστόσο παραμένουμε πάνω από το όριο του 3%, συνέχισε η κα Λαγκάρντ τονίζοντας ότι ”η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο γράφει μια νέα σελίδα στην ιστορία”.

Συνέχισε μάλιστα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ λέγοντας ότι “Ζητούσαμε όλοι από την Κίνα να κάνει μεταρρυθμίσεις, να ανοίξει την οικονομία της και να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα, να εξισορροπήσει την εγχώρια αγορά της και να βοηθήσει το νόμισμά της να αποτιμάται σωστά. Μεσοπρόθεσμα αυτό το κάνει η Κίνα. Δεν είναι όμως ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά για μένα μια κινεζική επιβράδυνση με σωστή διαχείριση, είναι καλά νέα για εμάς, με τον όρο βέβαια μπορέσουμε να προβλέψουμε και να προσαρμοστούμε”.

Σχετικά αναφέρουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη μέσα στις επόμενες ώρες, ώστε να συμπεριληφθεί η εισήγηση των ειδικών στην ολομέλεια του Ταμείου όταν σε δέκα περίπου μέρες θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση.

Τελείωσε, μάλιστα την συνέντευξη της στην “LesEchos”, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας:

’’Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία ανάκαμψης, της οποίας ο ρυθμός επιβραδύνεται. Υπάρχει μία μετακίνηση ανάμεσα στις αναδυόμενες χώρες και τις ανεπτυγμένες χώρες. Οι πρώτες, οι οποίες κινητοποιούσαν μία παγκόσμια ανάκαμψη πριν από λίγο καιρό, επιβραδύνονται. Οι άλλες βλέπουν την ταχύτητά τους να αυξάνεται. Αυτό μάλλον θα μας οδηγήσει στο να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη”