Το μπαράζ φιλοαναπτυξιακών τοποθετήσεων των ηγετών της γης, με θέσεις κατά της διφθοράς και υπέρ της διαφάνειας συνεχίστηκε στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σειρά μετρά τον Πάπα, τον Γ.Γ του ΟΗΕ και την Άγκελα Μέρκελ, είχε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τσίνπινγκ (φώτο) ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο  του ΟΗΕ η οποία διαξάγεται στην Νέα Υόρκη, ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα ταμείο αρωγής, με αρχικό ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

"Η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει τις επένδυεις της στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, έχοντας στόχο να αυξήσει το συνολικό νούμερο αυτών στα 12 δισεκατομμύρια έως το 2030" δήλωσε ο Σι, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα Ηνωμένα Έθνη.

"Η Κίνα θα φροντίσει να διαγράψει  χρέη προερχόμενα από διακυβερνητικά άτοκα δάνεια και τα οποία εκκρεμούν έως το τέλος του 2015 και έχουν σαν οφειλέτες χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες,  τις περίκλειστες αναπτυσσόμενες χώρες και τις μικρές αναπτυσσόμενες νησιωτικές χώρες" πρόσθεσε.

" Επιθυμούμε όμως όπως και σε αυτές τις χώρες η δικαιοσύνη προηγηθεί των ατομικών συμφερόντων " συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας, η οικονομία της οποίας, καθώς είναι στραμμένη προς τις εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης, είναι η πρώτη που επωφελείται από την ανάπτυξη των χωρών του Νότου.

Η Κίνα, η δεύτερη παγκόσμια οικονομία σήμερα, επιδιώκει να γίνει ο κύριος εμπορικός εταίρος των αφρικανικών χωρών και όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον της προσανατολίζεται κυρίως προς αυτές τις χώρες.

Η σύνοδος  κορυφής της Νέας Υόρκης έδωσε μιαν ευκαιρία στην κινεζική αντιπροσωπεία να υποστηρίξει θέσεις υπέρ της υγιούς ανάπτυξης και κατά των φαινομένων διαφθοράς για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες εναρμονιζόμενη με τις θέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ.