Νέους απρόβλεπτους υποστηρικτές, τους αγοραστές και πωλητές ακινήτων σε όλη την Ευρώπη απέκτησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο φέρει την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι.

Φυσιολογικό πρέπει να θεωρείται το γεγονός αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα "Οι αγορές εμπορικών ακινήτων στην ευρωζώνη κατέγραψαν άνοδο 32% μέχρι και τον Ιούνιο," σύμφωνα με την εταιρεία μεσιτών ακινήτων Knight Frank" ενώ οι συνολικές συναλλαγές έφτασαν μάλιστα τα 104,2 δισ. ευρώ.

Οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν την πρόθεση τους για να τοποθετηθούν στην Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο κατά την οποία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ) προσπαθεί να δώσει μια νέα πνοή στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης την οποία ακολουθεί.

Η πρόσφατη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην σταδιακή υποχώρηση του ευρώ κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει πάνω από 10% έναντι της στερλίνας, διευκολύνοντας έτσι την εμπορευματικοποίηση των ακινήτων τα οποία πωλούνται σε ευρώ.

Η αγορά ακινήτων στην ζώνη του ευρώ δείχνει σαν μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική για τους διεθνείς επενδυτές στις μέρες μας και η υποχώρηση του ευρώ τα καθιστά να φαντάζουν σαν μια φθηνή και ποιοτική  επένδυση στις μέρες μας

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, θα επιφέρει και μεταβολές σε όλο το σύστημα ώστε να αναμένεται να καταγράψουν σημαντική σταδιακή αύξηση και τα αντίστοιχα  ενοίκια.

Μία τέτοια εκτίμηση σχετίζεται με την σημαντική μείωση κατασκευής νέων ακινήτων κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, γεγονός το οποίο συνέβαλε στο να καταγράφονται πλέον αρκετές ελλείψεις, οι οποίες σύμφωνα με μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, πολύ σύντομα, θα απογειώσουν τις τιμές ενοικίασης των εμπορικών ακινήτων.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, με τα συγκεκριμένα ίδια προβλήματα που την απασχολούν να μην βρίσκουν λύση τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον ( ΕΝΦΙΑ κλπ) θεωρείται σχεδόν αδύνατον να ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές τάσεις.

Όμως κάποια σχετική αύξηση της αγοράς θα παρατηρηθεί και στην χώρα μας, περισσότερο στις αγοραπωλησίες ακινήτων παρά στις ενοικιάσεις των ακινήτων και κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς.