Καθαρή νίκη του Σύριζα στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου καταγράφουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα καθώς απομένουν μόνο λίχες χιλιάδες ψήφοι να καταμετρηθούν σε όλη την επικράτεια.

Η δύναμη του πρώην κυβερνώντος κόμματος συγκεντρώνει τον αριθμό των 145 βουλευτών ο οποίος είναι μειωμένος μόλις κατά 4 έδρες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του Ιανουαρίου όταν το κόμμα του κ. Α. Τσίπρα είχε εκλέξει 149 αντιπροσώπους.

Την ίδια στιγμή ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος της προηγούμενης συγκυβέρνησης των επτά πρώτων μηνών του έτους, το ΑΝΕΛ εξέλεξε 10 βουλευτές ανεβάζοντας τον αριθμό εκείνων οι οποίοι θα στηρίξουν μέσα στις επόμενες μέρες, τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα σε 155.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις με νόημα οι οποίες έγιναν από στελέχη των δύο αυτών κομμάτων, ο αριθμός των βουλευτών οι οποίοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για μια νέα αριστερή διακυβέρνηση της χώρας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από το άθροισμα των όσων εξελέγησαν με τη σημαία των δύο κομμάτων τα οποία συγκυβέρνησαν τη χώρα.

Συγκεκριμένα και με καταγεγραμμένο το 99,5% της ενσωμάτωσης τα μέχρι στιγμής ποσοστά των μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων είναι:

ΣΥΡΙΖΑ 35,47% (145 έδρες),

Ν.Δ. 28,09% (75 έδρες),

Χ.Α. 6,99% (18 έδρες),

Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) 6,28% (17 έδρες),

ΚΚΕ 5,55% (15 έδρες),

Ποτάμι 4,09% (11 έδρες),

ΑΝ.ΕΛ. 3,69% (10 έδρες),

Ενωση Κεντρώων 3,43% (9 έδρες).

ΛΑ.Ε. 2,6% (0 έδρες).

Η οκτακομματική Βουλή η οποία θα προέκυψει μετά τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής όπως φαίνεται και στην σχετική λίστα δεν θα φιλοξενήσει αντιπροσώπους της Λαϊκής Ενότητας η οποία, παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 3%. Αυτό σημαίνει ότι  σαφώς «αντιμνημονιακά» κόμματα στη Βουλή παραμένουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Χρυσή Αυγή .

Αυτό η μάλλον θετική για την νέα κυβέρνηση εξέλιξη μπορεί να επιτρέψει την υπερψήφιση δύσκολων νομοσχεδίων, παρά το γεγονός ότι το θριαμβευτικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα απέτρεψε το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών και όπως ήταν φυσικό ανάγκασε τη Ν.Δ, την συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι να δηλώσουν ότι θα βρεθούν στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Από τις χθεσινές κάλπες προέκυψαν κάποιες μικρές αλλαγές στην εκλογική δύναμη των κομμάτων στον χώρο του Κέντρου, με την συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να παρουσιάζει μια μικρή άνοδο άνοδο συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά από το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, το οποίο σημείωσε θεαματική πτώση σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου και τον Κ. Λεβέντη με την Ενωση Κεντρώων να μπαίνει στη νέα βουλή επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις.

Αργά χτες το βράδυ αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ο κ. Α. Τσίπρας υποδέχτηκε στα εκλογικά γραφεία του Σύριζα τον κ. Παναγιώτη Καμμένο σε μία συμβολική συνάντηση (φώτο) η οποία πιστοποιεί τόσο την συνέχιση της συνεργασίας τους όσο και την συμμετοχή του κόμματος των ΑΝΕΛ στην νέα Κυβέρνηση, η ορκωμοσία της οποίας προγραμματίζεται για την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015.

 

 

 

ΕΤ