Σε κεντρικό άρθρο της, η  αγγλική εφημερίδα "The Independent" αναφέρεται στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα. τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και κάνει την δική της εκτίμηση σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από αυτές θα επιτύχει να λύσει τα βασικά θέματα που απασχολούν τη χώρα.
Συγκεκριμένα το βρετανικό έντυπο αναφέρει μεταξύ άλλων:«Αν ίσχυε η υπόθεση ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα, τότε η δημοκρατία και η οικονομία στην Ελλάδα θα ήταν υγιείς.
 Οι διαδοχικές εκλογές έχουν δώσει πιο απελπιστικές επιλογές με τους δεξιούς και τους αριστερούς να προσπαθούν να υπερκεράσουν ο ένας τον άλλον σε εξτρεμισμό και περιφρόνηση προβάλλοντας το πρόσωπο του ξένου εχθρού. Τώρα, οι νέοι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και κινούνται προς την άκρα Αριστερά ή την άκρα Δεξιά.
Τα κεντροδεξιά κόμματα, επίσης, επωφελούνται καθώς οι Έλληνες ψάχνουν να βρουν κάποιον, οποιονδήποτε, για να τους βγάλει από το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει οι αγωνίες τους.

 Η αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα αποδεικνύει ότι δεν έχει σημασία ποιος κυβερνάει στην Αθήνα. Το βουνό του χρέους είναι τεράστιο και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα είναι ζητήματα δυσεπίλυτα και επείγοντα και θα παραμείνουν εν ισχύ και μετά τις εκλογές.

Το κόμμα που, τελικά, θα σχηματίσει κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Ευτυχώς, ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης έχουν δεσμευτεί ότι θα προωθήσουν τους όρους που υπαγορεύονται από τη συμφωνία διάσωσης.

Η αλλαγή της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνικές εκλογές είναι μια περιττή διαδικασία και κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της χώρας και εμφανίζει ανάγλυφα τις δυκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.

Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι να ανακτήσει τη φερεγγυότητα της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πραγματικές δυσκολίες για τον ελληνικό λαό, αλλά και για κάποιους πλούσιους που πρέπει να συμβάλλουν με το μερίδιό τους.

Θα υπάρξει περαιτέρω συμπίεση στις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση και τους μισθούς. Η ιδιωτικοποιήσεις και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι επίσης θέματα στα οποία θα υπάρξει ισχυρή αντίσταση.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το χρέος, αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προαπαιτούμενες για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, να έρθουν επενδύσεις, να υπάρξουν κέρδη παραγωγικότητας και να απολαύσει ο ελληνικός λαός ένα καλό βιοτικό επίπεδο που δικαιούται να έχει. Το να δανείζεται η Ελλάδα για να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Και αυτό ήταν ένα από μεγάλα λάθη της Ελλάδας ως έθνος από τη στιγμή που μπήκε στο ευρώ. Χρειάζεται ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα του χρέους, πάντως, δεν είναι καθόλου αδιάφορο.

 Η Ευρώπη οφείλει πάρα πολλά στην Ελλάδα. Το αναφέρουν όλοι οι οικονομολόγοι: η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα βουνό χρέους που δεν μπορεί να εξοφληθεί. Είτε η χώρα αναπτυχθεί με κανονικούς ρυθμούς είτε κάνει βουτιά στην ύφεση. Για άλλη μια φορά, στην ατζέντα της συζήτηση θα μπει το θέμα της «συγχώρεσης» του χρέους, με τους Γερμανούς να πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα της κατάστασης. Πιο επιτακτικά, η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού και, για προφανείς λόγους, δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν την παλίρροια των ανθρώπων που φθάνουν στις ακτές τους. Εάν το υπόλοιπο της ΕΕ συνεχίσει να λαμβάνει μια υπερβολικά σκληρή γραμμή για το χρέος, οι Έλληνες μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιώδης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ως προς το προσφυγικό θέμα». 


Πηγή: Independent