Στην δημιουργία νέου επενδυτικού ταμείου για αναπτυξιακά έργα προχωρούν στην Κύπρο.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA) και την CISCO, θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Κύπρου, προωθεί τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου ύψους €2 δισεκατομμυρίων, του οποίου την προώθηση και διαχείριση θα αναλάβει επενδυτικός φορέας διεθνούς αναγνωρισμένου κύρους για να επενδύσει σε μεγάλα σύνθετα αναπτυξιακά έργα του ιδιωτικού τομέα στην Πάφο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης (φώτο).

"Το επενδυτικό ταμείο με την ωρίμανση των έργων στα οποία θα επενδύσει, θα ενταχθεί – όπως είπε στο ΚΥΠΕ- σε διεθνές χρηματιστήριο για να δώσει την δυνατότητα στους επενδυτές του να ρευστοποιήσουν την επένδυση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα".

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως πρόνοια του Ταμείου είναι επίσης τα δάνεια που ενδεχόμενα επιβαρύνουν τα συγκεκριμένα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο, η επιλογή των οποίων θα γίνει από τον επενδυτικό φορέα που θα επιλεγεί, να μετατραπούν από τις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια σε επένδυση στο Ταμείο, ώστε τα έργα να ενταχθούν στο Ταμείο ελεύθερα από οποιαδήποτε επιβάρυνση. Επεσήμανε επίσης πως το κάθε έργο παρόλο που θα είναι κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου, θα διατηρήσει την οικονομική αυτοτέλεια και κερδοφορία του.

Για την προώθηση του Ταμείου, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, “είχαμε επανειλημμένες συναντήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  καθώς και με αριθμό επενδυτικών ταμείων, συμβούλων και δικηγόρων εξειδικευμένων στη δημιουργία, προώθηση και λειτουργία επενδυτικών ταμείων”.

Εκτίμησε επίσης, πως η δυνατότητα δημιουργίας του Ταμείου, με την έμπρακτη υποστήριξη του Κράτους, είναι πραγματοποιήσιμη. Ακολούθως, ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Άγγελο Γρηγοριάδη και τον Διευθυντή Επενδυτικής Τραπεζικής της CISCO Κωνσταντίνο Παπαναστασίου για την υποστήριξη που παρέχουν προς το Επιμελητήριο Πάφου για την προώθηση του Έργου αυτού.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε, επίσης, πως υπάρχει  παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία φαρμακοβιομηχανίας στην Πάφο εξαγωγικού προσανατολισμού με επίκεντρο την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το Επιμελητήριο, συνέχισε, ενθαρρύνει συγκεκριμένη Φαρμακοβιομηχανία της Ιορδανίας που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και παράλληλα προωθεί την επενδυτική αυτή ιδέα προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, Ινδίας και Γερμανίας. Έχει επίσης, σημείωσε, ενημερώσει τους πρέσβεις των χωρών αυτών για αυτή την ευκαιρία, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον. Ο τομέας της παραγωγής φαρμάκων στην Κύπρο, όπως λέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες επενδυτικής ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με επιτυχία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σημείωσε.

Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε πως ο  τομέας αυτός είναι επίσης συνδεδεμένος με την καθιέρωση ενός οδικού χάρτη για την Έρευνα και την Ανάπτυξη και συνάδει με την προώθηση εκ μέρους του Επιμελητηρίου του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου.

 

Σε σχέση με την κατασκευή Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ο κ. Δημητριάδης είπε πως ανεξάρτητα από την προώθηση παρόμοιου έργου στο Πεντάκωμο, το Επιμελητήριο Πάφου διεκδικεί με αξιώσεις την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου που θα προωθήσει την Επαρχία ως ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο και θα αποτελέσει το έναυσμα δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι "και σ’ αυτή την περίπτωση το Επιμελητήριο αναζητά στρατηγικούς συνεργάτες από το Ισραήλ, την Ινδία, την Ρωσία και την Κίνα και βρίσκεται σε επικοινωνία με ενδιαφερόμενους οίκους",

Πηγή ΚΥΠΕ