Το "Κίνημα Ευθύνης" ξεκίνησε την πολιτική και κοινωνική του διαδρομή στις 4 Σεπτέμβρη μέσα από μια αίθουσα, κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών, γεμάτη από μέλη καθώς και εκλεκτούς φίλους του.

Εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι προσκεκλημένοι μια και όπως δήλωσαν στο τέλος της βραδιάς πολλοί από τους παρευρεθέντες ήταν η πρώτη φορά που ένας κοινωνικο-πολιτικός φορέας προέρχεται αμιγώς από στελέχη του ιδιωτικού τομέα της πατρίδας μας και έχει σαν βασικούς άξονες της πολιτικής του, την ανάπτυξη της χώρας μέσα από την καινοτόμο παραγωγικότητα και την δραστική καταπολέμηση της ανεργίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.00 με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Ηλιάδη, συντονιστή της εκδήλωσης, μέλος της διοικούσας επιτροπής του "Κινήματος Ευθύνης" και εξέχουσα προσωπικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Στο θερμό του καλωσόρισμα ο κ. Ηλιάδης (φώτο) αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το σύνολο του ιδιωτικού τομέα και τα οποία στο μεγαλύτερο βαθμό οφείλονται στην αναλγησία του κράτους εξαιτίας της μικροκομματικής αντίληψης όλων σχεδόν των πολιτικών των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα, οι οποίοι αδιαφορούν για το υγιές κομμάτι της οικονομίας της χώρας, αυτό της επιχειρηματικότητας, οδηγώντας το στον αφανισμό και την απόγνωση δείχνοντας όλη την προτίμηση τους στις συντεχνίες και το μεγάλο και βαθύ δημόσιο.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην αναλγησία του κράτους μέσα από συγκεκριμένα προσωπικά του παραδείγματα, τονίζοντας ότι "τουλάχιστον μια φορά στην μακρόχρονη επαγγελματική μου καριέρα τα όργανα της δημόσιας διοίκησης εθελοτυφλώντας και με απέραντη γραφειοκρατία, με εξώθησαν στο σημείο να πιστέψω ότι δεν θα υπάρχει αύριο, ούτε για μένα και την οικογένεια μου αλλά ούτε και για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων στις επιχειρήσεις μου"

Κάλεσε μάλιστα, κλείνοντας ο κ. Ηλιάδης, τους έντιμους πολιτικούς της χώρας να αποστασιοποιηθούν από την ψηφοθηρική αντίληψη που θέλει τις εύκολες συμμαχίες και να στηρίξουν τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα που θα δώσει την ανάπτυξη στην πατρίδα μας.

Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας στην ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα όπως το ¨Κίνημα Ευθύνης" και στην υπομονή και την προσπάθεια που πρέπει να έχουν και να καταβάλουν οι άνθρωποι του φορέα μέχρι να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, τονίζοντας ότι και εκείνος έζησε αντίστοιχα αναλογικά προβλήματα μια και μεγάλωσε στο περιβάλλον της μικρής επιχείρησης την οποία είχαν οι γονείς του, οι οποίοι πάλευαν για να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι θα στηρίξει την κίνηση και θα είναι αρωγός των προσπαθειών της αφού θεωρεί ότι το σύνολο των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη μιας χώρας και ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που μπορεί να φέρει ευημερία και νέες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην δική του επαγγελματική πορεία η οποία στο σύνολο της πέρασε μέσα από επιχειρηματικότητα, στα πολλά και συνεχή, άδικα στην πλειονότητά τους, προβλήματα που αντιμετώπισαν ο ίδιος και οι συνεταίροι του μέχρι να αναγκαστούν να κλείσουν τελικά μετά από μια εικοσαετή πορεία τη μικρή τους εκπαιδευτική μονάδα, τονίζοντας ότι είναι θερμός υποστηρικτής της κάθε έντιμης προσπάθειας του ιδιωτικού αφού εάν επιθυμούσε την σταδιοδρομία του στο δημόσιο σήμερα, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα, λυκειάρχης όπως πολλοί από τους συμφοιτητές του.

Έκλεισε μάλιστα ο κ. Τσιρώνης την ομιλία του λέγοντας ότι ο έντιμος ιδιωτικός τομέας πρέπει να υποστηριχθεί από τι κράτος και τα όργανα αυτού αφού αποτελεί την πλέον σοβαρή προοπτική για την πρόοδο της χώρας καθώς και ότι με το σωστό θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να υιοθετήσει η χώρα οι διαπλεκόμενες, μικρές ή μεγάλες, εταιρείες, θα αναγκαστούν ή να αλλάξουν φιλοσοφία ή να εγκαταλείψουν την αγορά προς όφελος των υγιών επιχειρήσεων, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο επόμενος ομιλητής, ο Δρ. Νίκος Καραγιαννίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δικτύου Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Δ.Ε.Κ.Α (χορηγού της εκδήλωσης) αναφέρθηκε στο ρόλο του Δικτύου ΔΕΚΑ, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας της πατρίδας μας καθώς και στα εργαλεία του φορέα για την υγιή ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας όπως την Δεξαμενή Σύγχρονης Σκέψης, τον Συνήγορο του Επιχειρηματία, την Β2Β Εξωστρέφεια, τις Επιτροπές Περιφερειακής Ανάπτυξης με τα αντίστοιχα Ινστιτούτα, το Χρηματοδοτικό Ταμείο στήριξης Επενδύσεων κλπ

Σε μια σύντομη αναφορά των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του φορέα, μέσα στις πρώτες 200 ημέρες λειτουργίας του, ο κ. Καραγιαννίδης παρουσίασε μια σειρά από επιτυχημένες ενέργειες που έχει να επιδείξει στη σύντομη πορεία του ο οργανισμός όπως η δημιουργία Τεχνολογικών Πάρκων στην Αθήνα και την περιφέρεια, η ανάπτυξη γενοσήμων καθώς και πρωτοτύπων φαρμάκων με βάση φυτικές πρώτες ύλες από την ελληνική ύπαιθρο, ο σχεδιασμός πρότυπου εκπαιδευτικού και παραγωγικού χωριού για νέους καθώς και αντίστοιχο για οικονομικούς μετανάστες, η σύνδεση νέων καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς καθώς και με διεθνή fund εξειδικευμένα στις νέες τεχνολογίες κλπ.

"Ο ιδιωτικός τομέας, μόνος του και χωρίς καμία ενίσχυση του κράτους, μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και σταδιακά την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης" κατέληξε ο κ. Καραγιαννίδης επισημαίνοντας ότι το μόνο που χρειάζεται η χώρα από την δημόσια διοίκηση είναι ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο και σαφείς όρους για την επιχειρηματικότητα με διάρκεια και χωρίς τις συνεχείς αρνητικές εκπλήξεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει,

Τελευταίος στο βήμα ο επικεφαλής της κίνησης κ. Νίκος Παπαδάκος, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές του "Κινήματος Ευθύνης", τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες τις οποίες καλείται κυρίως να στηρίξει ο φορέας στη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.

Κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό τους τον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση του αν επιθυμούν στην πραγματικότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας και την αλλαγή της πορείας που μας έφερε στη χειρότερη θέση των τελευταίων χρόνων. Ζήτησε μάλιστα την δημιουργία ενός υπουργείου επικρατείας, απευθείας συνδεδεμένο με τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας, εξειδικευμένο αποκλειστικά στα θέματα του ιδιωτικού τομέα, στελεχωμένο αποκλειστικά από άτομα του ιδιωτικού τομέα, από τον υπουργό και τους συμβούλους μέχρι τα στελέχη του.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδάκος κάλεσε τα μέλη του "Κινήματος Ευθύνης" να δυναμώσουν τη φωνή του σε όλη τη χώρα εγκαινιάζοντας μία σειρά από εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και να αγκαλιάσουν τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι πλήρωσαν σχεδόν αποκλειστικά την κρίση, τους αγρότες και κυρίως τους νέους Έλληνες τόσο αυτούς που μετανάστευσαν προσφέροντας τα δημιουργικά μυαλά τους στην ανάπτυξη ξένων οικονομιών, όσο και εκείνων που έμειναν και μάχονται με άνισους όρους απέναντι στην φτώχεια και την ανέχεια την οποία έφεραν στη χώρα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με την κεντρική ομιλία έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με το προεδρείο της συντονιστικής επιτροπής να ανακοινώνει τις επόμενες εκδηλώσεις του φορέα την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στη Βέροια και την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στην Πάτρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ των μελών και των φίλων της κίνησης.