Σε μέτρια επίπεδα αναμένεται να παραμείνει φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να έχει φέτος χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς, εξαιτίας των πτωτικών τάσεων ανάκαμψης των οικονομιών των αναπτυγμένων χωρών καθώς και της αντίστοιχης επιβράδυνσης στις αναδυόμενες χώρες » όπως δήλωσε από την Ινδονησία όπου βρίσκεται στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Η σιδηρά κυρία του Δ.Ν.Τ επισήμανε επίσης την ανάγκη ότι όλες οι αναδυόμενες οικονομίες, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για κάποιο πιθανό επιβαρυντικό αντίκτυπο στην πορεία τους που θα προέλθει τόσο από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στις Η.Π.Α η οποία όπως είναι φυσικό θα επιφέρει και δυσμενέστερους χρηματοπιστωτικούς όρους σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και από την αναπτυξιακή επιβράδυνση της Κίνας.

"Συνολικά, αναμένουμε η παγκόσμια ανάκαμψη να παραμείνει συγκρατημένη και πιθανόν ασθενέστερη απ’ ότι προβλέψαμε τον περασμένο Ιούλιο", δήλωσε από την Τζακάρτα η κυρία Λαγκάρντ κατά την διάρκεια ομιλίας της στο πλαίσιο Περιφερειακής Συνδιάσκεψης που συνδιοργάνωσαν το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας με θέμα «Νέοι τρόποι χρηματοδότησης για τη δυναμική των αναδυόμενων οικονομιών αγοράς της περιοχής».

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,3%, οριακά χαμηλότερα από το 3,4% πέρυσι.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, αν και αυτή η επιβάρυνση δεν είναι ξαφνική και απρόβλεπτη καθώς η χώρα αναπροσαρμόζεται σε νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Η μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στην αγορά και η αποκλιμάκωση των κινδύνων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι περίπλοκη και θα μπορούσε να είναι και κάπως ανώμαλη», είπε η Λαγκάρντ η οποία πρόσθεσε "Το σίγουρο είναι ότι οι αρχές διαθέτουν όλα εκείνα τα εργαλεία πολιτικής και τα χρηματοδοτικά περιθώρια για να διαχειριστούν αυτή τη μετάβαση".