του Νίκου Παπαδάκου

06-06-2015

 

"Και πως μπορώ να μαντεύω το μέλλον? Μόνο μέσα από τα σημάδια που μου δίνει το παρόν" Πάουλο Κοέλο

Η Επιχειρηματική καινοτομία στη νότιο-ανατολική Ευρώπη δεν ήταν ποτέ πιο ζωντανή απ' ότι είναι σήμερα.

Πολλές νέες αλλά και καταξιωμένες εταιρείες της περιοχής καθημερινά συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα πεδίο δόξης λαμπρό που μέλλει να κατακτηθεί από τη νέα αυτή πραγματικότητα που χτίζεται πάνω στην καινοτομία και την κοινωνική συνείδηση.

Η πρώτη - η καινοτομία -συνδέει την παγκόσμια σκέψη με το μέλλον της ανάπτυξης του πλανήτη ενώ η δεύτερη - η κοινωνική συνείδηση - σηματοδοτεί χέρι με χέρι με την προστασία του περιβάλλοντος την επόμενη μέρα της ανθρωπότητας.

Ειδικότερα οι εταιρείες στην Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Ιταλία, έχουν την μοναδική ευκαιρία να βρεθούν στην πρωτοπορία της καινοτόμου σκέψης ενώ η θεματική αυτή νέα οικολογική προσέγγιση είναι διαδεδομένη πλέον σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι περισσότερο επίκαιρη από όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτός ο νέος τρόπος σκέψης που καλούνται να υϊοθετήσουν οι κάτοικοι της συνεχώς υποβαθμιζόμενης τα τελευταία χρόνια περιοχής αυτής της Ευρώπης, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη γεωγραφική γειτονιά, αλλά και το σύνολο του πλανήτη, αφού η περιοχή μας μπορεί να αρχίσει να παράγει τέτοιες ιδέες, προτάσεις και λύσεις που θα στηρίξουν την μετάβαση του κόσμου που ανήκουμε σε μια καλύτερη εποχή.

Για να υποστηριχθεί αυτή η προοπτική δημιουργήθηκαν στις χώρες αυτές πολλά δίκτυα που συστάθηκαν για να βοηθήσουν τις εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη επιχειρηματικής καινοτομίας.

Οι προσπάθειες των δικτύων αυτών οι οποίες τις πιο πολλές φορές ενισχύθηκαν από συνεργασίες με Επιμελητήρια, Τράπεζες, κρατικούς ή/και κλαδικούς φορείς καθώς και από καταξιωμένες ή αναδυόμενες εταιρείες των εν λόγω χωρών στόχευσαν κυρίως στο να προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη με στόχο την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων και της κοινής γνώμης επιβραβεύοντας παράλληλα κάποιες  start- up καινοτόμες προτάσεις με την θέσπιση διαγωνισμών καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Τα δίκτυα αυτά όμως δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιτύχουν το βασικότερο ζητούμενο που είναι η υποστήριξη της διάδοση των βέλτιστων πρακτικών και η μεταβίβαση της γνώσης σε όποιους και όπου είναι απαραίτητο.

Ενώ η γεωγραφική τοποθεσία που εξετάζουμε έχει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη οικονομικών και κοινωνικών σχημάτων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηριζόμενες από υγιείς χρηματοπιστωτικούς φορείς και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως οι επιχορηγήσεις της Ε.Ε) θα μπορούσαν να αναπτύξουν  καινοτόμο έρευνα, καινοτόμες ιδέες και λύσεις καθώς και σύγχρονη τεχνολογία, παρόλα αυτά σχεδόν καμμία ουσιαστική ανάπτυξη δεν επετεύχθει κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων παρά τα φιλόδοξα σχέδια που ανακοίνωσαν τα προαναφερόμενα δίκτυα. 

Το χειρότερο μάλιστα για όσους επιθυμούν πραγματικά να συμμετάσχουν στην δημιουργία επιχειρηματικής καινοτομίας στη νότιο-ανατολική Ευρώπη είναι ότι πέραν του χαμένου χρόνου και της απογοήτευσης που δημιούργησαν τόσες μάταιες προσπάθειες όλων των δικτύων, που περιορίστηκαν σε ανταλλαγές φιλοσοφικών αντιλήψεων με το συνηθισμένο ευλόγημα στα γένια των διοργανωτών, άλλες χώρες είναι έτοιμες να καλύψουν τον χώρο που δεν κατάφεραν να καλύψουν οι χώρες της νοτιοανατολικής γειτονιάς μας. 

Το άμεσο επομένως ζητούμενο για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος άσκοπα, είναι οι υγιείς φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα να προχωρήσουν στην διαμόρφωση ενός ή κάποιων κοινωνικών σχημάτων για να  καλύψουν το κενό της πραγματικής ανάπτυξης των καινοτομιών που επιτυγχάνεται μόνο με σωστή οργάνωση, προγραμματισμό, σε βάθος εξέταση των επιλεγμένων προτάσεων και πολύ στοχευμένη δουλειά.

Είναι επιβεβλημένη η οργάνωση ενός ή κάποιων σχημάτων  τα οποία θα ενημερώσουν και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους νέους στην προσπάθεια τους για νέα καινοτόμα και ανταγωνιστικά βήματα, διοχετεύοντας παράλληλα συνεχείς στοχευμένες ή μη πληροφορίες στη κοινωνία και τους πολίτες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων που θα απογειώσουν τις ιδέες τους.

Το πεδίο της επιχειρηματικής καινοτομίας στη νότιο-ανατολική Ευρώπη δεν ήταν ποτέ πιο υγιεινό και ελκυστικό από σήμερα και πρέπει όλοι να φροντίσουμε η σχετική πληροφορία και γνώση να γίνει κτήμα όλων των κατοίκων αυτής της περιοχής.

Η κοινή προσπάθεια υγιών επιχειρηματικών και κοινωνικών δυνάμεων, σε πείσμα όσων επενδύουν στην καταστροφή του μέλλοντός μας, θα πρέπει να φροντίσει η χώρα μας και η γειτονιά μας να μην χάσει για άλλη μια φορά το τραίνο της προόδου και της ανάπτυξης.

Ίσως μάλιστα τα λόγια του μεγαλομετόχου της "Amazon" Τζεφ Μπέζος τo 2008, στα πρώτα δηλαδή χρόνια της κρίσης, να αποδειχθούν προφητικά:

"Νομίζω ότι η λιτότητα οδηγεί την καινοτομία, όπως κάνουν και άλλοι περιορισμοί. Ένας από τους λίγους τρόπους για να βγούμε από ένα στενό κουτί, είναι να εφεύρουμε το δρόμο διαφυγής".