(φώτο από gnorizo.gr)
 
Με προαπαιτούμενα φαίνεται ότι σχετίζεται η μελλοντική ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς μέσω της άρσης των περιορισμών διακίνησης των κεφαλαίων (Capital Controls) παρά την αισιοδοία του αντίστοιχου υπουργού της κυβέρνησης.
 
Παρά την βεβαιότητα βέβαια, ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, με την οποία εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας, κατά την διάρκεια εργασιών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, στη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2016 τα νέα δεν μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όσους πλήττονται από τα μέτρα. 
 
Συγκεκριμένα σήμερα, κατά την διάρκεια συζήτησης επί του προσχεδίου για το 2016 ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Χουλιαράκης εκ μέρους του Σύριζα ενώ στον αντίποδα δύσκολες μέρες προέβλεψε ο εισηγητής της αντιπολίτευσης κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.
Για τα capital controls εκτίμησε ότι αυτά μπορεί να αρθούν τον Ιούνιο του 2016.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα:

1. Η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010
2. Η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως ανθρωπιστική κρίση και φορείς υγείας, και
3. Η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων «Άγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ.

Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.
 
Η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.
 

*Η συντακτική ομάδα του Δ.Ε.Κ.Α πάνω σε πληροφορίες από το "ΑΠΕ-ΜΠΕ"