Ευκαιρίες και πλεονεκτήματα για την επιχειρηματικότητα

(από την εφημερίδα "Πελοπόννησος" την 19/006/2015)

Πρωτογενή ενημέρωση για τις πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη πρόσφερε η συνεδρία με θέμα «Πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο του διήμερου αναπτυξιακού Συνεδρίου της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Πόρτο Ρίο».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του αρχικού μνημονίου ήταν στρεβλή. Είπε ότι θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση και να εκπαιδευθεί η νέα γενιά να επιστρέψει στην εργασία. «Χρειαζόμαστε νέο ήθος στην εργασία, αλλιώς δεν πρόκειται να πάμε πουθενά» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι ακολούθως η Ελλάδα πρέπει να δώσει βαρύτητα σε ειδικές δράσεις. «Ψάχνουμε για μεγάλους επενδυτές και δεν αναθερμαίνουμε το real estate…» είπε χαρακτηριστικά. Οταν του ζητήθηκε να απαριθμήσει τρεις κοινοτικές δράσεις που θα παρουσιάσουν ενδιαφέρον στο μέλλον, ανέφερε τις εξελίξεις στη μείωση του ενεργειακού κόστους, την ένωση των κεφαλαιαγορών και την κοινή φορολογική πολιτική σε όλες τις χώρες της Ενωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ Ο βουλευτής και τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ επικεντρώθηκε στο θέμα των μεταφορών και των διευρωπαϊκών δικτύων. Μίλησε για τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που διακρίνουν τη Δυτική Ελλάδα και τα οποία θα μείνουν αναξιοποίητα εάν δεν υπάρξει δράση από τη χώρα μας στους τομείς των μεταφορών και των λοτζίστικς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την ενίσχυση αυτών των τομέων και η Δυτική Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έργα που είναι επιλέξιμα (λιμάνι, σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμενικές υποδομές και χερσαίες διεσυνδέσεις κ.ά.). Παρουσίασε έκθεση του συντονιστή για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στην ανατολική Ευρώπη, Ματιέ Γκρος, στην οποία καταγράφονται ελλείψεις στη διαλειτουργικότητα του λιμανιού, και στο ηλεκτρονικό σύστημα των λιμενικών υπηρεσιών και διαχείρισης των ροών. Συνέστησε στους τοπικούς φορείς να οργανώσουν επίσκεψη στις Βρυξέλες για να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα προβλήματα και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή στις διευρωπαϊκές μεταφορές.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ Ο πρόεδρος του δικτύου επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης, αντιπαρέβαλε τον τρόπο σύστασης μιας ομόρρυθμης εταιρείας στην Αγγλία και την Ελλάδα. Στην Αγγλία απαιτούνται 25 λίρες, ενώ στην Ελλάδα απαιτείται η καταβολή έξι διαφορετικών τελών και η προσκόμιση εννέα διαφορετικών εγγράφων. Στη δε, Ολλανδία το κόστος είναι μηδενικό, όπως είπε. Αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει το δίκτυο, ενώ σε προβληματισμό που τέθηκε σχετικά με την καινοτομία υποστήριξε ότι το 80% μελετών που κατατίθενται σε ακαδημαϊκό επίπεδο αφορούν στη βελτίωση μιας παλιάς ιδέας.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μίλησε για την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο φορέας στη διαχείριση προγραμμάτων και ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί σχετικές συνεργασίες με τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ανέπτυξε τα προβλήματα που συναντά -συνήθως- ο φορέας και ο επιχειρηματικός κόσμος στην υλοποίηση προγραμμάτων (αδυναμία εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας λόγω της κρίσης, καθυστέρηση στην εκταμίευση κονδυλίων κ.ά.). Πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο πως η διαχειριστική θα αποτελέσει τον ενδιάμεσο φορέα και στη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς έχει την απαιτούμενη εμπειρία και γνώσεις.
ΒΑΣΊΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στον «υπερτροφικό» δημόσιο τομέα και στην αδυναμία των πολλών μικρών -τοπικών- επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και την έρευνα του Πανεπιστημίου. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές εκτίμησε ότι το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να αλλάξει όλο το οικονομικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς τα κόστη μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων για εταιρείες όπως είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι υπέρογκα όταν π.χ. έχουν για λιμενικό προορισμό τον Πειραιά.
ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ Η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τόνισε στη νέα προγραμματική περίοδο στόχος είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Διεξοδική ήταν η αναφορά της στη Στρατηγική της Εξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας. Οι τρεις κάθετοι τομείς προτεραιότητας της RIS3 Δυτικής Ελλάδας διαμορφώθηκαν μέσα από τη συνεχή διαβούλευση που έγινε με τους φορείς, χαρακτηρίζουν το αναπτυξιακό προφίλ της Περιφέρειάς μας και είναι: 1) Ο πρωτογενής τομέας με έμφαση στα προϊόντα και υπηρεσίες της αγρο-βιοδιατροφής, 2) Ο πολιτισμός και Ττουρισμός με έμφαση στο υψηλό δυναμικό της Περιφέρειας και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και 3) Μικρο-ηλεκτρονική και Υλικά.
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΑΜΒΑΚΗ Η υπεύθυνη έργων στην Κοινή Τεχνική Γραμματεία του «Ελλάδα - Ιταλία» μίλησε για το γενικό στόχο του προγράμματος, που ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στην περιοχή προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της σύζευξης του δυναμικού εκατέρωθεν της θαλάσσιας διασυνοριακής γραμμής. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει συνολικά σε δεκατέσσερα Προγράμματα και Δίκτυα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Η δε Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» είναι αρμόδια για τη διαχείριση πέντε από αυτά, ενώ για τα υπόλοιπα λειτουργεί ως Εθνικός Συντονιστής.
Οι Annika Patregnani, συντονίστρια δικτύου Ark Adrion, και Giovanni Antelmi, μέλος της τεχνικής γραμματείας του δικτύου Επιμελητηρίων Ελλάδας - Ιταλίας παρουσίασαν δράσεις και προγράμματα που υλοποιούν ενώ μετέφεραν στο ακροατήριο και τις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει από τη συμμετοχή τους σ' αυτά.