Από την Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του κινήματος ευθύνης κ. Ν.Παπαδάκος (φώτο), ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τις βασικές αρχές του κινήματος, αναφέρθηκε στην  έλλειψη πολιτικής παιδείας και συνείδησης η οποία όπως δήλωσε συνεχίζει να δηλητηριάζει με ανησυχητικά αυξανόμενους ρυθμούς την κοινωνία της πατρίδας μας, προτείνοντας την επανεκκίνηση της πορείας του έθνους μέσα από αρχές και αξίες εδραιώνοντας θεσμούς σε όλα τα επίπεδα του γίγνεσθαι και αλλάζοντας νοοτροπίες στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και κυρίως πολιτιστική ζωή του τόπου, επαναπροσδιορίζοντας την θέση μας σαν ελεύθεροι άνθρωποι, σαν πολίτες μιας άμεσης δημοκρατίας, σαν παράγοντες προόδου στον ευρωπαϊκό χάρτη. 

" Την κατοχή της χώρας από τους Ρωμαίους, συνέχισε ο επικεφαλής του κινήματος, ακολούθησε η Βυζαντινή περίοδος, η Τουρκική σκλαβιά και τέλος η υποδούλωση μας στους τσιφλικάδες και τους κάθε λογής τοποτηρητές των ξένων συμφερόντων. Την φυσιολογική αλλοτρίωση του ήθους και της συμπεριφοράς των κατοίκων αυτού του τόπου εξ αιτίας των τόσων χρόνων υποτέλειας επακολούθησε η απώλεια του δημοκρατικού φρονήματος, του φιλελεύθερου πνεύματος, της ποιότητας στη σκέψη, τη δημιουργία και την πράξη. 
Χάθηκε το όραμα και μαζί του χάθηκαν και οι συνθήκες εκείνες οι οποίες απαιτούνται για να μεγαλουργήσει η ψυχή του κάθε πολιτισμένου ανθρώπου ενώ συγχρόνως απαξιώθηκαν έννοιες όπως η ειλικρινής διάθεση, μεγαλοσύνη της καρδιάς, η εντιμότητα των σχέσεων, η ευγενής άμιλλα οι οποίες αντικαταστάθηκαν από τον ωχαδελφισμό, το βόλεμα, την υποκρισία, την αποποίηση των ευθυνών και την ευθυνοφοβία και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία μαθηματικά οδηγούν μία χώρα στην παρακμή και τον αφανισμό.
Ίσως όμως, αυτά τα φαινόμενα της κρίσης, τα ίδια τα οποία κατέστησαν φτωχούς (και σε πολλές των περιπτώσεων ευτελισμένους στη συνείδηση των δήθεν ορθολογιστών ξένων) τους κατοίκους αυτής της χώρας, ίσως επαναλαμβάνω να κρύβουν μέσα τους τον σπόρο της ανατροπής του άθλιου συστήματος. Αυτού του διεφθαρμένου συστήματος το οποίο συντηρεί συνειδητά την ανέχεια και την εξαθλίωση των Ελλήνων μέσα στη δυστυχία στην οποία καταδίκασε την πατρίδα μας,.
Ίσως αυτές οι συνεχιζόμενες δύσκολες ώρες τις οποίες βιώνουμε όλοι μας σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας να αποτελέσουν την αιτία της αφύπνισης των συνειδήσεων όλων μας και ιδίως των νέων.
Ίσως το κατρακύλισμα μας "στο τελευταίο σκαλί στου κακού τη σκάλα", όπως προέβλεψε σε μια αντίστοιχα κρίσιμη για το μέλλον του έθνους στιγμή ο εθνικός μας ποιητής Κ. Παλαμάς,  να αποτελέσει πηγή δύναμης για την ανάκαμψη "για το ανέβασμα ξανά που σε καλεί,θα αισθανθείς να σου φυτρώνουν,ώ χαρά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα".
Ίσως αυτή η κομβικά κρίσιμη ώρα να σημάνει την ίαση των ψυχών μας από το δηλητήριο του συμφεροντολογισμού και του ραγιαδισμού με το οποίο όλους αυτούς τους αιώνες, ποτίζουν την ύπαρξη μας.
Ίσως η κρίση να γεννήσει την ευκαιρία, όχι εκείνη του λύκου που χαίρεται από την αναμπουμπούλα αλλά την ευκαιρία εσωτερικής αλλαγής του ανθρώπου όταν εκείνος  συνειδητοποιεί το πόσα σημαντικά θυσιάζει συντηρώντας ένα άθλιο σύστημα που του προσφέρει ξεροκόμματα και καθρεφτάκια σε αντάλλαγμα της αξιοπρέπειας και της υπευθυνότητας που του αφαιρεί.
Η ελευθερία είναι δύσκολο πράγμα. Θέλει ψυχή, θέλει θυσίες, θέλει συνεχή βελτίωση του εσωτερικού μας κόσμου και δίνει καθημερινά εξετάσεις στις σχέσεις μας με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
Όμως η πραγματική ευημερία την οποία μεσοπρόθεσμα προσφέρει στους λαούς που την κατακτούν καθώς και η ευτυχία με την οποία κατακλύζει τις ψυχές όσων την δέχονται και την υπηρετούν αξίζει στο πολλαπλάσιο το τίμημα της.
Τις δύσκολες αυτές ώρες τις οποίες περνάει η πατρίδα μας" συνέχισε ο κ. Ν. Παπαδάκος "δεν νοείται Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο χτίσιμο της επόμενης μέρας για μας και τα παιδιά μας. 
Δεν επιτρέπεται να κλείσουν έξω από το μέλλον της χώρας, όλες εκείνες τις παραγωγικές δυνάμεις οι οποίες πλήρωσαν πολλές φορές και σχεδόν αποκλειστικά το μάρμαρο της επιβίωσης του έθνους. και της σύνδεσης μας 
Ο ιδιωτικός τομέας, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έντιμοι άνθρωποι και προπαντός οι νέοι καλούνται να διαδραματίσουν επάξια το ρόλο τους στην αναγέννηση της χώρας διεκδικώντας το μερίδιο το οποίο τους αναλογεί στην ευθύνη αλλά και τα δικαιώματα στον πλούτο που θα προκύψει από την προκοπή της Ελλάδας".
"Το "Κίνημα Ευθύνης" δεν θα αφήσει και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι νέοι της πατρίδας μας έχουν δικαίωμα στο αύριο και αυτή τη φορά δεν θα τους το στερήσει κανείς".

"Αυτή είναι η αρχή μιας μακρινής διαδρομής την οποία καλούμαστε να διανύσουμε, μιας μεγάλης πορείας η οποία περνάει από τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα, του κάθε ανθρώπου που ζει και ονειρεύεται σ΄αυτόν τον τόπο, περνάει από τους μαζικούς αγώνες, περνάει από την αφύπνιση όλων των συνειδήσεων, περνάει από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Με όπλα μας την υπευθυνότητα και την εντιμότητα θα επιδιώξουμε να επισκεφθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες όσο περισσότερες πόλεις της πατρίδας μας θα καταφέρουμε.
Το ''Κίνημα Ευθύνης" είμαστε όλοι, εσείς, εμείς, όλοι όσοι επιθυμούν μια Ελλάδα με ευθύνες και δικαιώματα για όλους, με υποχρεώσεις και  ευκαιρίες για όλους, με παιδεία, με πολιτισμό, με ποιότητα, με την υπευθυνότητα και την συνείδηση του ελεύθερου ανθρώπου.
Πυκνώστε τις τάξεις του κινήματος μας, προωθήστε τις αρχές και τις αξίες μιας πατρίδας αντάξιας των προγόνων της, καλέστε τον κόσμο σε κάθε γωνιά της χώρας να μοιραστεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του μαζί μας.
Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να κρυφτούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορήσουμε.
Η Ελλάδα θα αλλάξει αν όλοι μας αλλάξουμε.αν ο  καθένας από εμάς θυσιάσει ένα μικρό κομμάτι από το εγώ του θα ανοίξει ο δρόμος στην πατρίδα την οποία κρατάμε στα όνειρα μας."