του Νίκου Παπαδάκου

Μία απάντηση προς τους σκληρούς της Ευρώπης - Πολιτικός πολιτισμός ή εξαπάτηση της Ιστορίας?

 

Αγαπητέ Κύριε Σόϊμπλε,

αγαπητοί Κύριοι της συμμαχίας του Grexit,

για να διορθωθεί μία ιστορική αδικία και να αποκατασταθεί η αλήθεια, η οποία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα από μία σειρά από δηλώσεις σας, οφείλουμε να  ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Αγαπητέ Κύριε Σόϊμπλε και σεις αγαπητοί κύριοι του Grexit,

δεν υπάρχει μόνο αυτή η αντιπαραγωγική Ελλάδα στην οποίαν αναφέρεστε συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό. Δεν υπάρχει μονάχα η Ελλάδα της ευθυνοφοβίας, του εύκολου χρήματος, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα των μπουζουκιών και της ατέλειωτης διασκέδασης, της υποκουλτούρας και της μικροπρέπειας. Όπως και δεν υπάρχει μόνο η Γερμανία του φανατισμού και της υπεροψίας. Όπως δεν υπάρχει μόνο η Γερμανία των σκανδάλων και των υποβρυχίων που γέρνουν.

Όπως δεν υπάρχει μόνο η Γερμανία του επεκτατισμού και των νοσταλγών του θλιβερού ναζιστικού παρελθόντος.

Αγαπητέ Κύριε Σόϊμπλε και σεις αγαπητοί Κύριοι εκπρόσωποι των χωρών του Βορρά (κυρίως), πρέπει να μάθετε ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα.

Εκείνη που κρατάει και προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού μέσα της, το ιστορικό παρελθόν πολλών χιλιάδων ευρωπαϊκών χρόνων καθώς και την ευθύνη να την παραδώσουν ακέραια στις επόμενες γενιές οι οποίες θα κατοικήσουν την γερασμένη γειτονιά της συγκατοίκησης όλων μας.

Εκείνη που μάχεται για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια, με τα λίγα όπλα που της άφησαν τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία αντικατέστησαν πρόσφατα στις συνειδήσεις των περισσοτέρων από τους κυβερνώντες τα οράματα των πρωτοπόρων της Ευρωπαϊκής σύγκλισης των λαών και των χωρών μας. Εκείνη που αντιστέκεται στις κοντόφθαλμες πολιτικές, από όπου και αν προέρχονται, οι οποίες εξασφαλίζουν απλά την επόμενη εκλογή των πολιτικών των χωρών της Ευρώπης και βάζουν διαρκώς σε κίνδυνο την μελλοντική κοινή πορεία των λαών μας.

Κύριε Σόϊμπλε και σεις κύριοι της συμμαχίας του Grexit,

με τις ακραίες ανελαστικές απόψεις σας από όποιες αιτίες και αν προέρχονται, δίκαιες ή υπερβολικές, πολιτικές ή οικονομικές, ρεαλιστικές ή συμφεροντολογικές, στην λήψη των κρίσιμων ιστορικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και της ηπείρου γενικότερα, συνυπολογίστε όχι μόνον το παρόν αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και τοποθετεί την πατρίδα μας στην κατηγορία των εξιλαστήριων θυμάτων (η ύπαρξη των οποίων είναι πάντοτε απαραίτητη ειδικά όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σαν παράδειγμα για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που θα εξεταστούν σε κοντινούς χρόνους) . Συνυπολογίστε το παρελθόν και το μέλλον.

Υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, έντιμη, εργατική, καινοτόμος, μια Ελλάδα που σέβεται και τιμά τις αρχές τις οποίες πρωτολανσάρισε στην ανθρωπότητα μέσω των προγόνων της.

Μια Ελλάδα η οποία αγωνίζεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να διατηρηθούν τα ιδανικά εκείνα που έκαναν την ήπειρο την οποία κατοικούμε μητέρα και τροφό του παγκόσμιου πολιτισμού. Μία Ελλάδα που δακρύζει διαβάζοντας Ουγκώ και Λαμαρτίνο, συγκινείται ακούγοντας Μπαχ και Μπετόβεν, μια Ελλάδα που προβληματίστηκε και επηρεάστηκε από τις σκέψεις του Μαρξ ή του Κέινς, του Νίτσε ή του Μαρκούζε, μια Ελλάδα που συνεχίζει να θαυμάζει τα αριστουργήματα του Μικελάντζελο και του Ντα Βίντσι, μια Ελλάδα διαποτισμένη με τις αξίες του διαφωτισμού και της αναγέννησης ακόμη και αν δεν μπόρεσε να συνεισφέρει σε αυτές, αφού εκείνην την εποχή πλήρωνε αποκλειστικά το τίμημα του να είσαι Ευρωπαίος στενάζοντας κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία φορά που αυτή η μικρή χώρα συγκράτησε όλους εκείνους οι οποίοι επιβουλεύτηκαν το μέλλον της ηπείρου μας. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς οι οποίοι έβαλαν την ύπαρξη της Ευρώπης σε κίνδυνο (και μάλιστα κατ΄ επανάληψη) δεν ήλθαν από την Ανατολή αλλά προσπάθησαν να την καταστρέψουν εκ των έσω. Και αυτούς όμως η Ελλάδα τους πολέμησε όπως έκανε και με κάθε εχθρό που επιβουλεύτηκε την κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη.

Αυτή η Ελλάδα, η οποία αισθάνεται υπερήφανη επειδή γέννησε την Ευρώπη και την πλούτισε με πολιτισμό. με τέχνες και επιστήμες, με φιλοσοφία και δημοκρατία, δεν μπορεί να διανοηθεί την ύπαρξή της χωρίς Ευρώπη ούτε βέβαια και μια  Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Δεν μπορεί να διανοηθεί ότι εμείς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι μπορεί  να καταστρέψουμε την συνοχή μας, να επιτύχουμε δηλαδή ότι δεν κατάφεραν οι επίδοξοι κατακτητές μας δια μέσου των αιώνων.

Κύριε Σόϊμπλε και Κύριοι της συμμαχίας του Grexit,

η Ελλάδα εκτός από τον πολιτισμό του παρελθόντος της πάνω στον οποίο κτίστηκε το μεγαλείο της Ευρώπης, έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην ανθρωπότητα της νέας χιλιετίας. Διαθέτει δυνάμεις υγιείς, μορφωμένες, έντιμες, παραγωγικές. Διαθέτει νέους ανθρώπους με δυνατά μυαλά οι οποίοι έχουν ήδη συνειδητά απομακρυνθεί από τα διεφθαρμένα κέντρα εξουσίας. Εκείνα τα διεφθαρμένα κέντρα που μαζί με τα ξένα συμφέροντα με τα οποία αγαστά συνεργάστηκαν, επεδίωξαν συνειδητά  να μας κρατήσουν απαίδευτους μέσα στην βαθειά άγνοια και πολέμησαν με πάθος τον πολιτισμό και την ιστορία που κουβαλούμε μέσα στις ψυχές μας προσφέροντας μας για αντάλλαγμα εύκολα και άκοπα χρήματα, ένα ελάχιστο μέρος δηλαδή από τα κέρδη που παρήγαγαν οι διαπλεγμένες μηχανορραφίες τους τις οποίες εξέθρεψε και μεταχειρίστηκε για δεκαετίες το ανήθικο μέρος του Ελληνικού κράτους. Πίσω από κάθε προσβλητικό για τους Έλληνες χαρακτηρισμό, αναζητήσετε κύριοι, κάποιον συμπατριώτη σας ο οποίος επωφελήθηκε από την ιδιότητα την οποίαν αποδίδετε στον Έλληνα.

Πίσω από τον τεμπέλη (όπως μας αποκαλούν οι εφημερίδες της Γερμανίας και της Ολλανδίας) Έλληνα, αναζητήσετε την μεθοδευμένη διαρκή απομείωση του παραγωγικού τομέα της χώρας προς όφελος άλλων ανταγωνιστικών παραγωγών χωρών της Ευρώπης ώστε σήμερα μια κατεξοχήν αγροτική χώρα να μην παράγει ούτε τα βασικά για την διατροφή της. Πίσω από τον απολίτιστο (πάλι σύμφωνα με τα ΜΜΕ των χωρών σας) και ακαλλιέργητο ανατολίτη, αναζητήστε την μουσουλμανική κατοχή τεσσάρων αιώνων και τα διακόσια χρόνια πειραματικών πολέμων που οργανώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μας για την επικράτηση της μίας ή της άλλης Ευρωπαϊκής υπερδύναμης. Πίσω από τον διεφθαρμένο Έλληνα, αναζητήστε τους υπεύθυνους για τις μίζες οι οποίες αποδεδειγμένα κατευθύνθηκαν από έντιμα, πολιτισμένα και εργατικά γερμανικά χέρια προς τους ανέντιμους, απολίτιστους και τεμπέληδες Έλληνες.

Κύριε Σόϊμπλε και σεις λοιποί Κύριοι του Grexit,

αυτή η άλλη Ελλάδα την οποίαν πιθανόν να μην γνωρίζετε,

αυτή η άλλη Ελλάδα που διψάει για παιδεία, μόρφωση, πολιτισμό,

αυτή η άλλη Ελλάδα που έχτισε τα ερείπια που άφησε ο ναζισμός στις πατρίδες μας,που δούλεψε για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Γερμανίας,που οι μετανάστες της έβαλαν ένα λιθαράκι στο θαύμα της οικονομίας του βορρά της Ευρώπης, αυτή η άλλη Ελλάδα που αφού πλήρωσε για να τα αναθρέψει και να τα σπουδάσει, στέλνει και σήμερα κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα παιδιά της να προσφέρουν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, στις οικονομίες των χωρών σας. Αυτή η άλλη, η ηθική και περήφανη Ελλάδα, σας ζητάει να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας απέναντι στην ιστορική πορεία της Ευρώπης και να απαρνηθείτε την άτεγκτη, οικονομικίστικη και στο βάθος αντιπαραγωγική εμμονή σας με την παραδειγματική τιμωρία της χώρας μας.

Αν έχετε ήδη αποφασίσει την διχοτόμηση και στο τέλος την διάλυση της Ευρώπης τότε  αγνοήστε τις προτροπές μας. Αν όμως η απόφαση σας στοχεύει στο καλύτερο αύριο των παιδιών μας, τότε σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς οι υγιείς, έντιμες, παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις αυτής της χώρας, έχουμε πολλά να δώσουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνία καθώς και στην επανεκκίνηση της οικονομίας και του πολιτισμού που έχει συνολικά ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η γερασμένη μας ήπειρος.

Πάντως ανεξάρτητα από τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρετε, όποια και να είναι τα κίνητρα και οι στόχοι σας, υπάρχει κάτι το οποίο θα σας εγγυηθούμε για μια ακόμη φορά.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά της κοινής μας πατρίδας.

Με τις περιορισμένες υλικοτεχνικές μας δυνάμεις, τις οποίες, εσείς Κύριοι του Grexit, μάχεστε σήμερα να αποδυναμώσετε ακόμη περισσότερο, θα σταθούμε όρθιοι απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης μας. Με λίγα μέσα, όπως άλλωστε και σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάστηκε να σταματήσουμε τους κάθε εισβολείς, αλλά με πολύ ψυχή.

Εμείς Κύριε Σόϊμπλε, θα συνεχίσουμε να φυλάμε τις Θερμοπύλες της Ευρώπης. Και θα το κάνουμε και για σας τον ίδιο και για τους φίλους σας του Grexit, ανεξάρτητα από τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που μας θέλουν έξω από την οικογένεια που εμείς γεννήσαμε και μεγαλώσαμε.

Η Ιστορία της Ανθρωπότητας, Κύριε Σόϊμπλε, όσο και αν γράφεται από τους νικητές όπως λένε, χωράει τους πάντες. Τους πρωτοπόρους αλλά και τους δολοπλόκους, τους αγωνιστές αλλά και τους δειλούς, τους οραματιστές αλλά και τους συμφεροντολόγους, τους μεγαλοπρεπείς αλλά και τους μικροπρεπείς, τον Λεωνίδα αλλά και τον Εφιάλτη.

Κύριε Σόϊμπλε, Κύριοι εσείς θιασώτες της διάσπασης της Ευρώπης, διαλέξτε με ποιό επιθετικό χαρακτηρισμό θέλετε να σας θυμάται ο ευρωπαίος του μέλλοντος.