του Ούγκω Ντίξον

Ο αναλυτής του Reuters Hugo Dixon (φώτο) σχολιάζει αναφερόμενες στα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών

«Οι έλληνες ψηφοφόροι επανέφεραν στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα με μια ισχυρή εκλογική νίκη, εξασφαλίζοντας ότι ο χαρισματικός αριστερός θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι υπέκυψε στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για ένα μνημόνιο, στο οποίο κάποτε αντίθετο»

Συνεχίζει μάλιστα από την Αθήνα ο γνωστός αρθρογράφος υποστηρίζοντας ότι «Το Ποτάμι ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Αμφιβάλλω αν κάποιος θα τους πάρει τώρα στα σοβαρά. Ο Τσίπρας είναι πολύ ισχυρός. Μπορεί να υπολογίζει σε μια λογική αντιπολίτευση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Πιθανώς άλλους 100 βουλευτές στους 155 που θα έχει με τους ΑΝΕΛ. Η βασική ανησυχία μου είναι αν ο Τσίπρας στυλώσει τα πόδια και η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου που πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο δεν ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς. Αυτό θα σημάνει κούρεμα των καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μάλιστα η μεγαλύτερη δυσκολία την οποία θα αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν εντοπίζεται στο πώς θα περάσει τις μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή αφού αυτό θα είναι το εύκολο. Το δύσκολο κομμάτι είναι να βρει τους κατάλληλους υπουργούς που μπορούν να τις εφαρμόσουν»,