Μεγάλη απήχηση στον πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο είχε το διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα " Αναπτυξιακές προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα " το οποίο διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,στις 13 και 14 Ιουνίου 2015 στο Πόρτο Ρίο, η εφημερίδα " Πελοπόννησος".

Το Δ.Ε.Κ.Α συμμετείχε μαζικά στις εκδηλώσεις του συνεδρίου παρουσιάζοντας μια καινούργια αντίληψη σχετικά με το ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τον ρόλο των νέων ανθρώπων στην εποχή που έρχεται και που απαιτεί πραγματική καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

(Πηγή "The best News" )

Στο βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της «Π» βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΗΔΙΣΟ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα και για την ισχυροποίηση των τοπικών κοινωνιών. Επισήμανε ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ξεκίνημα. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης και να μην επιχειρηθεί καμία κίνηση που θα διασαλεύει το ρόλο της στο διεθνή γεωπολιτικό χάρτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ανακοίνωσε ότι η πρόταση των τεχνοκρατών του υπουργείου για τον τρόπο με τον οποίο το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας θα παραχωρηθεί στο δήμο είναι ήδη έτοιμη και πολύ σύντομα αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει προσωπικό ενδιαφέρον, θα κληθεί η τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει στη διαβούλευση για την εφαρμογή του σχεδίου.

Αιχμηρός για τις επιλογές της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Νίκος Δένδιας, τέως υπουργός και βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ.. Όπως είπε, «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε επιτύχει μείωση της ανεργίας. Που βρισκόμαστε, όμως, σήμερα, μετά από 5 μήνες διαπραγμάτευσης; Κάθε μέρα που περνάει κλείνουν επιχειρήσεις και δεκάδες συνάνθρωποί μας μένουν άνεργοι. Φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο από εκείνο που είχαμε μέχρι τον Ιανουάριο».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για την ανάγκη συνοχής στις διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης και για την αναγκαιότητα προώθησης των μεγάλων έργων στην περιοχή. Επίσης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στην δεύτερη φάση ενός κοινωνικού διαλόγου για να οριστικοποιήσει το νέο 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η βασική αιτία στο σημερινό πρόβλημα της χώρας, είναι η ταξική διάρθρωση της κοινωνίας, καλώντας όλες τις πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε έναν άλλο προβληματισμό και σε μια άλλη διαδικασία ανασυγκρότησης.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Τσουκαλάς δεσμεύθηκε για διάλογο με τους ΟΤΑ ώστε να βρεθούν οι τρόποι για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειών και των δήμων. Τόνισε ακόμα την ανάγκη για επενδύσεις, αλλά χωρίς ξεπουλήματα.

Ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης γενικός γραμματέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου για τις εργασιακές σχέσεις, την αντιμετώπιση της ανεργίας και το χτύπημα της αδήλωτης εργασίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αναθεώρηση και αναδιοργάνωση του πλαισίου κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής ασφάλισης.

O κ. Ιάκωβος Γκανούλης, Eιδικός Γραμματέας Υδάτινων Πόρων στη Γενική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΑΝΕΝ, ανακοίνωσε τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων και τις οριζόντιες συνεργασίες που απαιτούνται για την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων σε επίπεδο υπουργείων.

ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Στην διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν οι εξής επιμέρους συνεδρίες με δεκάδες ομιλητές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις:

1.Λιμένες- Τουριστική πολιτική, κρουαζιέρα, γιότινγκ

2.Η γεωργία στην Π.Δ.Ε.: Νέα πραγματικότητα και στρατηγικές επιλογές

3.Πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την συμμετοχή του προέδρου του Δ.Ε.Κ.Α κ. Ν. Παπαδάκου και θέμα" Επιχειρηματικότητα και θεσμοί"

4.Οι προοπτικές ανάπτυξης των Δήμων

5.Μεγάλα έργα υποδομών – Μεταφορές

6.Επεξεργασία και διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα - Περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση ποιότητας ζωής

7.Οι αθλητικές υποδομές της Αχαΐας

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Κεντρικός Χορηγός: ANEK LINES – Σ. Μπακόλιας & ΣΙΑ ΕΠΕ

Χορηγοί: Coffee Island, Med Frigo, ELPEN, Φροντίδα Υγείας, Μπακαλάρος Α.Ε., Άξονας ΜΒ ΑΤΕΒΕ και ΛΟΥΞ

Υποστηρικτές: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Dynacomp, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΚΑ Δίκτυο Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Ανάπτυξης, ΣΕΒΙΠΑ Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Πατρών, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας

Χορηγοί Επικοινωνίας: «Η Ναυτεμπορική» και naftemporiki.gr.