Πρότυπο εκπαιδευτικό παραγωγικό χωριό από το Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Ένας χρόνος με το Δ.ΕΚ.Α. Ημερίδα για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση υγιών αναπτυξιακών σχεδίων

  Στην προσπάθεια του να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις [ ... ]

Ειδήσεις
Εκδήλωση του Δ.Ε.Κ.Α για την ανάπτυξη και την καινοτομία

Εκδήλωση για την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του [ ... ]

Ειδήσεις
Ασφαλιστικό: Μια Απλή Μεταβατική Λύση

                              

Το μεγαλύτερο πρόβλημα [ ... ]

Ειδήσεις
Πρώτη στην αύξηση φόρων η Ελλάδα την τελευταία οκταετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

 

 

Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά [ ... ]

Ειδήσεις
Σύντομα αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Εγια τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

    Τη βεβαιότητά του ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη καλή [ ... ]

Ειδήσεις
Δύο νέα  προγράμματα του ΟΑΕΔ ξεκινούν άμεσα

  Βγήκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για δύο νέα προγράμματα

Ο Οργανισμός [ ... ]

Ειδήσεις
Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων με ευκαιρίες για τους νικητές

    Η Επιτροπή Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δικτύου [ ... ]

Ειδήσεις
Μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει την σύσταση και εδραίωση του ISIS

 

 

του Πάνου Παναγιώτου

Ποιοι, πότε και πού ίδρυσαν τον [ ... ]

Ειδήσεις
G20: Υιοθέτησαν το σχέδιο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (φώτο) της Ομάδας των [ ... ]

Ειδήσεις
Μουζάλας: Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες

 

 

"Δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή [ ... ]

Ειδήσεις
Άλλα άρθρα

Για μια ακόμη φορά, η χώρα μας αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στην ανεργία τόσο στην Ευερωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία παρουσίασε το ΙΟΒΕ κατά την διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Μανταλένας Πίου στην "Ημερησία":

«Τα χειρότερα δεν ήρθαν, αλλά, το τραύμα είναι βαθύ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση χθες της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

Η μελέτη τονίζει πως η ύφεση προς την οποία έστρεψαν την οικονομία τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μπορεί να «έχει σχετικά περιορισμένο βάθος αλλά και ίσως μεγαλύτερη έκταση σε χρόνο».

Υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παρερμηνείες και εφησυχασμό. «Οι αντικειμενικές συνθήκες για την αναστροφή της αρνητικής πορείας υπάρχουν.

Όμως ένας ενδεχόμενος εφησυχασμός από τους υπεύθυνους για την οικονομική πολιτική, όπως και μία πιθανή παρερμηνεία των δεδομένων θα έκρυβαν πολλούς κινδύνους», αναφέρει η έκθεση.

Το ΙΟΒΕ απέδωσε την ηπιότερη -σε σχέση με την αναμενόμενη- ύφεση στο μικρότερο αντίκτυπο που είχαν τα capital controls, καθώς «η διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος δεν συνέβη ξαφνικά.

Είχε προβλεφθεί από πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που επί μήνες και σταδιακά απέσυραν τις αποταμιεύσεις τους και προσάρμοζαν τη συμπεριφορά τους στους επικείμενους κινδύνους.

Σε ένα βαθμό λοιπόν, μέρος των εξελίξεων είχε προεξοφληθεί, και οι εξελίξεις ήταν σχετικά ομαλές, δεδομένων των, κατά τα άλλα, ακραίων συνθηκών». Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΟΒΕ διόρθωσε κατά μισή μονάδα την προηγούμενη πρόβλεψη για 2%-2,5% ύφεση το 2015, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο η αρνητική επίδραση να έχει καθυστερήσει και να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναμένεται σημαντική πτώση των επενδύσεων, στο επίπεδο του -15%, κάτι που θα οδηγήσει σε ύφεση στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς και στο πρώτο μισό της επόμενης.

Από την άλλη πλευρά, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι κεντρικές μακροοικονομικές προβλέψεις, που περιέχονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, αποτελούν εφικτούς στόχους.

Οι αβεβαιότητες ωστόσο, κυρίως ως προς την εφαρμογή του προγράμματος παραμένουν μαζί με τον κίνδυνο μέρος της ύφεσης να έχει μεταφερθεί στον επόμενο χρόνο.

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η έγκαιρη διευθέτηση του τραπεζικού ζητήματος.

«Σε κάθε περίπτωση, η επαναλειτουργία και η σταδιακή ομαλοποίηση των τραπεζών αποτελεί απολύτως αναγκαία, αν και όχι από μόνη της ικανή συνθήκη, για τη σταδιακή εμφάνιση σημαντικών επενδύσεων και για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να προχωρήσει με επείγοντα και ξεκάθαρο τρόπο», δήλωσε ο κ.Βέττας.

Στα θετικά είναι πως για πρώτη φορά μετά το 2010 υπάρχει πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή του προγράμματος, ενός δύσκολου προγράμματος που θα μπορούσε και να να μη βγαίνει, όμως, δεν είναι αδιέξοδο, καθώς, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος εφαρμογής του, υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ.

«Η σταθεροποίηση των προσδοκιών και η μείωση της αβεβαιότητας είναι ένα κύριο και πολύ αποτελεσματικό στοιχείο, που από μόνο του προσφέρει σημαντικό μέρος της απαιτούμενης δυναμικής για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος για την ελληνική οικονομία», τονίζει η έρευνα. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά αρνητικά στοιχεία, όπως η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την προηγούμενη περίοδο έντασης με τους εταίρους, η τραπεζική αργία και ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων. «Πρόκειται για εξελίξεις που συνολικά έχουν ένα βαρύ κόστος και θα χρειαστεί χρόνος και επίμονη προσπάθεια για να απαλειφθεί», τονίζει.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί ως αναπόφευκτο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. «Το κόστος είναι υπαρκτό και για πολλούς ιδιαίτερα επώδυνο, τόσο λόγω της ύφεσης όσο και των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων. Αντιστοιχεί όμως κυρίως σε ότι θα πρέπει να πληρωθεί λόγω της μη έγκαιρης επίτευξης μίας ευνοϊκής συμφωνίας χρηματοδότησης της οικονομίας και της παρατεταμένης εκκρεμότητας...... Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις η οικονομία να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς στο δεύτερο μισό του επόμενου έτους και πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε αυτό να επιτευχθεί το συντομότερο», αναφέρει η έρευνα.

Εκτιμά ότι η θετική ανάκαμψη των προσδοκιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την είσοδο της οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, θεωρώντας ότι ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν στις αγορές εργασίας και προϊόντων μετά το 2010, φαίνεται ότι σταδιακά άρχισαν να αποδίδουν έστω και σε χαμηλό επίπεδο, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και στρέφοντας πόρους προς τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.

Τον ρυθμό της ύφεσης θα τείνει να μετριάσει η πορεία του εξωτερικού ισοζυγίου, καθώς η επίδραση των ελέγχων κεφαλαίων αναμένεται να είναι σχετικά βαρύτερη στην πλευρά των εισαγωγών παρά των εξαγωγών.

Συνολικά πάντως, και στον βαθμό που μέσω της αύξησης του κόστους πρόσβασης σε εισαγόμενα κεφαλαιουχικά αγαθά και πρώτες ύλες, καθυστερεί η ανάπτυξη δυναμικής των εξαγωγών, η μεσοπρόθεσμη επίδραση θα έχει μεικτό πρόσημο, καταλήγει η έρευνα.

πηγή: "Ημερησία"