Πρότυπο εκπαιδευτικό παραγωγικό χωριό από το Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Ένας χρόνος με το Δ.ΕΚ.Α. Ημερίδα για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση υγιών αναπτυξιακών σχεδίων

  Στην προσπάθεια του να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις [ ... ]

Ειδήσεις
Εκδήλωση του Δ.Ε.Κ.Α για την ανάπτυξη και την καινοτομία

Εκδήλωση για την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του [ ... ]

Ειδήσεις
Ασφαλιστικό: Μια Απλή Μεταβατική Λύση

                              

Το μεγαλύτερο πρόβλημα [ ... ]

Ειδήσεις
Πρώτη στην αύξηση φόρων η Ελλάδα την τελευταία οκταετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

 

 

Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά [ ... ]

Ειδήσεις
Σύντομα αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Εγια τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

    Τη βεβαιότητά του ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη καλή [ ... ]

Ειδήσεις
Δύο νέα  προγράμματα του ΟΑΕΔ ξεκινούν άμεσα

  Βγήκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για δύο νέα προγράμματα

Ο Οργανισμός [ ... ]

Ειδήσεις
Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων με ευκαιρίες για τους νικητές

    Η Επιτροπή Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δικτύου [ ... ]

Ειδήσεις
Μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει την σύσταση και εδραίωση του ISIS

 

 

του Πάνου Παναγιώτου

Ποιοι, πότε και πού ίδρυσαν τον [ ... ]

Ειδήσεις
G20: Υιοθέτησαν το σχέδιο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (φώτο) της Ομάδας των [ ... ]

Ειδήσεις
Μουζάλας: Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες

 

 

"Δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή [ ... ]

Ειδήσεις
Άλλα άρθρα

 

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Α), είχε από καιρό επισημάνει ότι η δήθεν αναπτυξιακή πολιτική την οποία εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις των προηγουμένων ετών στην χώρα συνοδευόμενη από τις λανθασμένες και πιθανόν ιδιαίτερα υπερτιμολογημένες δράσεις της, πολύ γρήγορα, εκτός από την απαξίωση της χώρας την οποία επέφερε, θα συναντούσε και την άρνηση της Ευρώπης να καταστεί συνένοχος στην αποτυχία.

Άναμενόμενο λοιπόν ήταν να φτάσει η ώρα του ελέγχου και της επανεκτίμησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιας σειράς από αναπτυξιακά έργα τα οποία είχε προτείνει η ελληνική πλευρά.

Έτσι στον ενδελεχή έλεγχο των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να μπουν τις επόμενες ώρες κάποια από τα επιδοτούμενα αναπτυξιακά έργα της χώρας τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση.

Πρόκειται για έργα τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία ολοκλήρωσης όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης (φώτο), ο οδικός άξονας Ε65, η λίμνη Κάρλα και άλλα έργα τα οποία η Task Force έχει από καιρό χαρακτηρίσει σαν ιδιαιτέρως προβληματικά.

Μεταξύ αυτών των υπό έλεγχο έργων περιλαμβάνονται και τρία από τα έργα που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης.

Πρόκειται για εκείνα τα οποία αφορούν

την ανάπτυξη ενός συστήματος παροχής ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική, έργο το οποίο εξελίσσεται για λογαριασμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με έναν προϋπολογισμό της ταξης των 35 εκατ. ευρώ,

την επέκταση του ελληνικού κτηματολογίου το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ

και την ανάπτυξη του Ελληνικού Εθνικού Μητρώου με ύψος επένδυσης άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τα τρία προαναφερόμενα έργα πρέπει να αναφερθεί ότι κάποια από αυτά έχουν καθυστερήσει σημαντικά στην υλοποίησή τους ενώ για κάποια υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ύψος της αιτούμενης χρηματοδότησης.
Η Ερευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα συγκεκριμένα προβληματικά έργα του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα και κάποιες από τις κατηγορίες έργων θεωρούνται ότι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν από ανενός τύπου κοινοτικά κονδύλια.

Σχετικά με την τελευταία κατηγορία έργων πρέπει να αναφέρουμε για παράδειγμα ότι ότι οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν πειστεί για τη διαφοροποίηση του κόστους κτηματογράφησης μεταξύ Αττικής και λοιπής Ελλάδος.

Ετσι δεν επιτρέπουν έργα της ΕΚΧΑ, τα οποία ήδη έχουν υλοποιηθεί, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Στόχος των ελληνικών αρχών με την ένταξη αυτή είναι, αφενός, η αύξηση της δαπάνης μέσα στο ΕΣΠΑ που λήγει φέτος, αφετέρου η μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της ΕΚΧΑ στο νέο ΕΣΠΑ.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το έργο καθυστέρησε πολλά χρόνια μεταξύ προκήρυξης και κατακύρωσης.

Αφότου μάλιστα υπεγράφη πριν από αρκετούς μήνες, η σχετική σύμβαση και μέχρι σήμερα δεν έχει παραχθεί σημαντική πρόοδος.

Αρχικά στην υλοποίηση του έργου αντέδρασε η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας εξαιτίας του γεγονότος ότι το σύνολο σχεδόν του συγκεκριμένου επιδοτούμενου έργου χρηματοδοτείται από τα κονδύλια μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου της εισόδου των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως σε τρένα, τρόλευ, τραμ, λεωφορεία κ.λπ., γεγονός το οποίο δεν  με την φιλοσοφία της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της προερχόμενης από τον ίδιο πολιτικό χώρο περιφέρειαρχου Αττικής.

Το μεγαλύτερο όμως θέμα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι προέκυψαν μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του δικαιούχου του έργου (ΟΑΣΑ) και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας.

Ασφαλείς πληροφορίες από την Ε.Ε αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει εκφράσει φανερά την αντίθεση της τόσο για την διαδικασία όσο και για το κόστος του συγκεκριμένου έργου.

Ένα άλλο έργοτο οποίο παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση είναι η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου το οποίο κατά ένα δημοσίευμα της "Καθημερινής":

"είναι ένα πληροφοριακό έργο που ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αρχισε να σχεδιάζεται το 2009, επανασχεδιάστηκε το 2011 και κατακυρώθηκε την περίοδο 2013-2014. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2015, αλλά όπως φαίνεται η υλοποίησή του θα επιμηκυνθεί έως το 2017. Παράγοντες κοντά στο έργο αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου που αφορά την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων στους κατά τόπους δήμους, ένα έργο που κατακυρώθηκε το 2013. Επίσης, σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται και στην ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος που κατακυρώθηκε μέσα στο 2014."

Οι παρουσιάσεις των ελληνικών θέσεων προς την σχετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου καθώς και οι έπαφές και διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν κρίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των εγκρίσεων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα.

Η σύνθεση της ομάδας εργασίας για το συγκεκριμένο καίριο για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας θέμα αποτελείται εκτός από τους ευρωβουλευτές, από μέλη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου συνοδευόμενα από εξειδικευμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και από επίλεκτα μέλη της ελληνικής αρχής ελέγχου ΕΔΕΛ.

Η απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί στο άμεσο μέλλον θεωρείται οριστική και αμετάκλητα και η όποια ετυμηγορία εξαχθεί από την λειτουργία της ειδικής επιτροπής του Ε.Κ. είναι θεωρητικά σχεδόν αδύνατον να μεταβληθεί στη συνέχεια επί της ουσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Δ.Ε.Κ.Α, με την ευκαιρία της ανάδειξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του συγκεκριμένου ζητηματος το οποίο έχει προκύψει, δηλώνει την σαφή του πρόθεση να συμμετάσχει  με όλες του τις δυνάμεις, παρέχοντας στρατηγικό σχεδιασμό, άμεσα υλοποιήσιμες ανταγωνιστικές παραγωγικές προτάσεις και τεχνογνωσία,  σε όποιες πραγματικά αναπτυξιακές προσπάθειες οργανωθούν από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Ανάπτυξης του δικτύου, τα έργα τα οποία θα επιλεγούν από την ελληνική πλευρά για να δεχτούν την κοινοτική χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι στρατηγικά επιλεγμένα, πλήρως μελετημένα και απολύτως ανταγωνιστικά ώστε η υλοποίηση τους να είναι ευκολότερη και η λειτουργία τους να παράξει υπεραξίες ώστε να τονωθεί η αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας οι οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα ανακουφίσουν πραγματικά τους Έλληνες και προπαντός τους νέους.

Τέτοιου είδους καινοτόμα κυρίως έργα, συνοδευόμενα από τα χρονοδιαγράμματα και την μεθοδολογία υλοποίησης και άμεσης ανταγωνιστικής λειτουργίας τους, έχουν ήδη προταθεί από το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης προς την νέα κυβέρνηση καθώς και προς τους θεσμούς και έχουν ήδη επιτύχει την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος μεταξύ θεσμικών οργάνων και επενδυτών προερχομένων από παραγωγικές χώρες της Ευρώπης.

Το θέμα είναι. όπως δήλωσε μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Δ.Ε.Κ.Α και διαπρεπής οικονομολόγος, "να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για την πατρίδα μας, να μην θυμηθούν τις αναπτυξιακές, καινοτόμες και εξωστρεφείς, άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις μας, οι αρμόδιοι για το μέλλον της χώρας όταν τα προτεινόμενα σχέδια μας θα έχουν πάψει πια να είναι καινοτόμα, όταν θα τα έχουν ήδη υϊοθετήσει και αναπτύξει άλλες οικονομίες, οικονομίες των χωρών εκείνων, οι οποίες στεγάζουν σήμερα και πολλά από τα δυνατά μυαλά των νέων της χώρας μας αφού η πατρίδα μας αδυνατεί να τους προσφέρει τις συνθήκες που θα της προσφέρουν την ανάπτυξη."

Έντυπη