Πρότυπο εκπαιδευτικό παραγωγικό χωριό από το Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Ένας χρόνος με το Δ.ΕΚ.Α. Ημερίδα για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση υγιών αναπτυξιακών σχεδίων

  Στην προσπάθεια του να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις [ ... ]

Ειδήσεις
Εκδήλωση του Δ.Ε.Κ.Α για την ανάπτυξη και την καινοτομία

Εκδήλωση για την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του [ ... ]

Ειδήσεις
Ασφαλιστικό: Μια Απλή Μεταβατική Λύση

                              

Το μεγαλύτερο πρόβλημα [ ... ]

Ειδήσεις
Πρώτη στην αύξηση φόρων η Ελλάδα την τελευταία οκταετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

 

 

Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά [ ... ]

Ειδήσεις
Σύντομα αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Εγια τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

    Τη βεβαιότητά του ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη καλή [ ... ]

Ειδήσεις
Δύο νέα  προγράμματα του ΟΑΕΔ ξεκινούν άμεσα

  Βγήκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για δύο νέα προγράμματα

Ο Οργανισμός [ ... ]

Ειδήσεις
Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων με ευκαιρίες για τους νικητές

    Η Επιτροπή Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δικτύου [ ... ]

Ειδήσεις
Μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει την σύσταση και εδραίωση του ISIS

 

 

του Πάνου Παναγιώτου

Ποιοι, πότε και πού ίδρυσαν τον [ ... ]

Ειδήσεις
G20: Υιοθέτησαν το σχέδιο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (φώτο) της Ομάδας των [ ... ]

Ειδήσεις
Μουζάλας: Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες

 

 

"Δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή [ ... ]

Ειδήσεις
Άλλα άρθρα

ΤΟ Δ.Ε.Κ.Α ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

Η κάθε επιχείρηση όπως και ο κάθε άνθρωπος υπακούουν σε ένα βασικό νόμο στην πορεία της ζωής τους. Στο νόμο της εξέλιξης. Οι επιχειρήσεις όπως και οι άνθρωποι μπορούν να εξελίσσονται, να μεταβάλλονται, να ωριμάζουν ή να πεθαίνουν. Ακριβώς όπως κανείς μας δεν μπορεί να μένει για πάντα τριάντα ετών έτσι και η επιχείρηση δεν μπορεί να παραμείνει ίδια στην πάροδο των χρόνων. Όπως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει τριανταενός, τριανταδύο και ούτω καθεξής ή να πεθάνει στα τριάντα έτσι και η κάθε επιχείρηση μπορεί να εξελιχθεί ή να πεθάνει.
Δυστυχώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σχεδόν πέτυχε το ακατόρθωτο. Δημιούργησε ανθρώπους που αναπνέουν χωρίς ουσιαστικά να ζουν και επιχειρήσεις που αν και νεκρές από καιρό συνεχίζουν να καταγράφονται στις λίστες των ζωντανών, όχι για να συνεχίζουν να εισπράττουν τις συντάξεις, όπως γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις από συγγενείς ανθρώπων που έχουν αποδημήσει εις Κύριον, αλλά για να συνεχίζουν να χρεώνονται με εισφορές και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα απίστευτα χρέη που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όχι γιατί δεν το θέλουν οι οφειλέτες αλλά γιατί αντικειμενικά δεν μπορούν. Πως άραγε να μπορέσουν, όταν τα τελευταία λίγα χρόνια το ΑΕΠ έχει πέσει κατά 25% όπως συμβαίνει μόνο σε περιόδους πολέμων? Πως άραγε να μπορέσουν, όταν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις υπερβαίνουν σε απόλυτους αριθμούς αυτές τις ίδιες τις οφειλές σε μία εποχή που τα έσοδα μειώνονται δραματικά? Πως άραγε να μπορέσουν, όταν το κοινωνικό κράτος περιορίζεται στην κατάργηση και των τελευταίων της στοιχειωδών παροχών και όταν η αναμονή στους προθαλάμους των επειγόντων περιστατικών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία διαρκεί αρκετές ώρες απαλάσσοντας την κοινωνία από τους ασθενείς που δεν θα προλάβουν να φτάσουν στους λίγους εξεταστές γιατρούς? Πως άραγε να μπορέσουν, όταν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών επιδοτήσεων κατευθύνεται ευθέως ή δια του παραδρόμου στα ίδια εκείνα εργολαβικά κέντρα για τα οποία πολλές ηρωικές δηλώσεις πρώην πρωθυπυργών της χώρας έγιναν αλλά τελικά αυτοί που μας εγκατέλειψαν ήταν οι δηλώνοντες και όχι οι ολιγάρχες?
Έτσι φυσιολογικά, σιγά σιγά οι επιχειρήσεις απαξιώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, πάνω από το ένα τρίτο αυτών έκλεισαν οριστικά και αμετάκλητα την τελευταία τριετία ενώ το 90% αυτών που παρέμειναν νεκροζώντανοι ζουν καθημερινά το φάσμα της διαπόμπευσης, του εξευτελισμού εκ μέρους των εισπρακτικών εταιρειών και της απόλυτης ανασφάλειας. Και όλα αυτά την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος μιλάει για την ανάπτυξη, την ώρα που οι κυβερνήσεις μας δεσμεύονται μπροστά σε λαό και πιστωτές για ανάπτυξη.
Όμως ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς επιχειρηματικότητα όπως και επιχειρηματικότητα δεν νοείται χωρίς θεσμικό πλαίσιο.
Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ένα κενό που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να καλύψουν όλοι οι αντίστοιχοι φορείς που ιδρύθηκαν για να εκπροσωπήσουν την επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας μας.
Ούτε τα επιμελητήρια ούτε οι επαγγελματικές ενώσεις ούτε οι περισσότερο εκλεπτυσμένες λέσχες επιχειρηματιών μπόρεσαν να δώσουν στην ελληνική οικονομία την ώθηση που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί. Για πολούς μάλιστα αυτοί οι ίδιοι φορείς συμμετείχαν ενεργά στην δημιουργία αυτής της κρίσης και αυτών των δύσκολων καιρών που περνάει η πατρίδα μας, αφού αντιμετώπιζαν,σχεδόν πάντοτε, το κάθε επί μέρους θέμα που έφτανε στην αρμοδιότητα τους, συντεχνιακά.
Το σημείο ναδίρ στο οποίο βρίσκεται η χώρα σήμερα οφείλεται σε μία σειρά από ανεύθυνες, ανοργάνωτες, λανθασμένες ή διαπλεκόμενες ενέργειες όλων εκείνων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας. Ενέργειες χωρίς πρόγραμμα, ατάκτως ειρημένες που δεν σκόπευαν να λύσουν το κάθε πρόβλημα αλλά απλά ικανοποιούσαν συμφέροντα και εξοφλούσαν κοματικές επιταγές.
Το αποτέλεσμα αυτής της διακυβέρνησης το βιώνουμε καθημερινά. Όπως ήταν φυσικό οι ξένοι εκμεταλεύτηκαν τον συνδυασμό άγνοιας, ανικανότητας και διαφθοράς την οποία επιδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια και με δούρειο ίππο τα χρεωστούμενα επεχείρησαν να καταλάβουν την χώρα. Δεν φταίνε όμως οι ξένοι ή μάλλον δεν φταίνε μόνο οι ξένοι. Για να σου συμβεί οποιοδήποτε κακό πρέπει εσύ να του ανοίξεις την πόρτα της ζωής σου και εμείς τους την ανοίξαμε διάπλατα.
Η χώρα βρίσκεται σε ένα από τα ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα της νεώτερης ιστορίας της τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Η επιχειρηματικότητα αφού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίστηκε από όλον τον κρατικό μηχανισμό ( με τις ευλογίες πάντοτε των κλαδικών φορέων ) σαν κάτι μεταξύ του παράνομου και του βδελλυρού, έφτασε στις μέρες μας να αδυνατεί να ανταποκριθεί έστω και στο ελάχιστο στον ιστορικό ρόλο που πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει εφόσον της δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Η επόμενη μέρα χρειάζεται την υγιή επιχειρηματικότητα όσο τίποτε άλλο σήμερα αλλιώς μικρό ρόλο θα παίξει αν τελικά επιτύχουμε ιδιαίτερα ευνοικούς όρους στις διαπραγματεύσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας αφού χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον για την χώρα μας ούτε μέσα στην Ευρωπαική Ένωση αλλά και ούτε και οπουδήποτε αλλού.
Οι επιχειρηματικές προσπάθειες των περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων κατά την διάρκεια κυρίως των τελευταίων χρόνων εξαντλήθηκαν κυρίως σε παροχή υπεργολαβικών υπηρεσιών σε διαπλεκόμενους μεγαλοεργολάβους σε τομείς που κάθε άλλο παρά βοήθησαν την ανάπτυξη του τόπου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούσαν μόνο εκείνους τους κλάδους οι οποίοι είχαν συνεχή κερδοφόρα αποτελέσματα για την οικονομία μας αποδεικνύοντας την ανικανότητα -αν όχι τον δόλο- των κυβερνούντων και των συμβούλων τους αφού και ο κάθε Έλληνας γνωρίζει ότι ποτέ δεν πουλάς την αγελάδα που σου δίνει το γάλα το οποίο θα σου φέρει σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερα χρήματα από αυτά που θα εισπράξεις από την πώλησή της.
Το ΕΣΠΑ κατευθύνθηκε προς τα πολύ μεγάλα ( για τους λίγους) και τα πολύ μικρά έργα και έτσι δημιούργησαν, μετά από μία προσωρινή μείωση της ανεργίας, τις τάξεις των ομήρων στους ολιγάρχες και τα κόμματα και των υποψηφίων για τις φυλακές.
Επιδοτήσεις που σπαταλήθηκαν αλόγιστα και δημιούργησαν επιχειρηματίες ολίγων μηνών, χωρίς γνώση, χωρίς εμπειρία, χωρίς φαντασία, χωρίς μέλλον.
Σειρές από μικρές ομοειδείς επιχειρήσεις με ημερομηνία λήξης αναπτύχθηκαν για να σπαταληθούν με την λειτουργία τους, μαζί με τις επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και οι τελευταίες οικονομίες των υποψηφίων επιχειρηματιών.
Αυτό μάλιστα αποτέλεσε, μετά από το χρηματιστήριο και την αγορά των ακινητων, το τελευταίο τέχνασμα των επαιόντων στην προσπάθειά τους για την εξαθλίωση του μικρομεσαίου επιχειρηματικού κόσμου ώστε να μην ασχοληθούν με τα μεγάλα ΕΣΠΑ των εργολάβων.
Των ίδιων εκείνων εργολάβων που διαπραγματεύονται τη συμμετοχή τους στα μεγάλα έργα της χώρας όχι με εργαλείο τους την οικονομική τους επιφάνεια ή το Know how που δυστυχώς δεν απέκτησαν κατά την διάρκεια της διαπλεκόμενης εξέλιξης τους ( η γνώση και η εμπειρία δεν τους χρειαζόταν άλλωστε είχαν τον μπάρμπα στην Κορώνη) αλλά με μοναδικό τους όπλο τις γνωριμίες τους με τους κυβερνήτες της χώρας παίζοντας τον ρόλο του σπόνσορα κατά τα πρότυπα των αραβικών χωρών.
Οι κυβερνήσεις, οι κλαδικοί φορείς και τα επιμελητήρια που ήταν άραγε όταν η Ελλάδα κλεινόταν έξω από την ανάπτυξη? Πως και δεν άκουσε κανείς τους τις πόρτες που έκλειναν και βρεθήκαμε κλειδωμένοι έξω από το μέλλον? Πως και δεν άκουγαν το θόρυβο από τα αεροπλάνα, τα τραίνα, τα λεωφορεία που έστελναν τα δυνατά νεανικά μυαλά μας να υπηρετήσουν άλλες αγορές, αφού πρώτα πληρώσαμε όλοι εμείς για την εκπαίδευσή τους ? Ποιά είναι τα καινοτόμα σχέδια που ανέπτυξε η χώρα τα τελευταία χρόνια για τα οποία χιλιάδες σελίδες γράφτηκαν και πολλά εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν σε συμβούλους, ειδικούς,συνέδρια κλπ?
Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους υγιείς πυλώνες που θα την βοηθήσουν να βγει σιγά σιγά από την κρίση. Χρειάζεται νέα υγιή επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στην καινοτομία,
Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα περάσει πρώτα από τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα που εξαθλιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στα αγροτικά μας προιόντα για να βρουν την πραγματική τους θέση στην παγκόσμια αγορά. Τα χωράφια που θα ταίζουν το αύριο των παιδιών μας θα πρέπει να καρποφορήσουν και πάλι. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να τα απαλλάξουμε από τα ζιζάνια των μεσαζόντων. Πρέπει να προωθήσουμε ομάδες καλλιεργητών και να ιδρύσουμε νέους συνεταιρισμούς. Συνεταιρισμούς που θα στηρίζουν την εξέλιξη τους, στα επιχειρηματικά σχέδια της προόδου, τα οποία θα εξασφαλίζουν στα μέλη τους συμμετοχή στα κέρδη και τις υπεραξίες που θα φέρει η μεταποίηση και η προώθηση των τελικών προιόντων τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με όπλο τους την ποιότητα. Συνεταιρισμούς που δεν θα έχουν σαν αυτοσκοπό την αναπαραγωγή του φαύλου κομματικοποιημένου συνδικαλισμού και θα ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και την ευημερία των αγροτών που θα τα συστήσουν και όχι για τις καρέκλες και τις ψήφους. Αγροτικών ενώσεων οι οποίες θα λειτουργούν με βάση τα μακρόπνοα σχέδια ζωής και όχι μιας εκλογικής τετραετίας.
Αυτές τις ενώσεις μικροεπιχειρηματιών - αγροτών όπως και αυτούς τους υγιείς συνεταιρισμούς το ΔΕΚΑ θα τους στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας. Ενός Ινστιτούτου το οποίο θα έχει σαν βασικό του στόχο την διαρκή επιμόρφωση του αγροτικού μας κόσμου, την πληροφόρηση του σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες,την ενημέρωσή του για τις νέες καλλιέργειες και λιπάσματα, την υποστήριξη ενεργειών που θα συμβάλλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσίαση των προιόντων μας στις διεθνείς αγορές, την εξασφάλιση των καλύτερων τιμών για την αγορά των σπόρων και των λιπασμάτων και το καλύτερο μάρκετινγκ για τα ελληνικά προιόντα. Τέλος θα συνδράμει στην δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών σχεδίων και θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση αυτών μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο τουρισμός θα πρέπει να είναι ο βασικός άξονας του τριτογενούς τομέα αλλά σε πραγματικά ανταγωνιστική βάση. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο μία επιταγή των συμβάσεων μας με τους εταίρους μας, είναι και ο μοναδικός δρόμος μας για την επιβίωση.

Το Δ.Ε.Κ.Α ιδρύθηκε για να καλύψει τα κενά της υγιούς ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας της χώρας. Για να κάνει προτάσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιχειρηματίες, εργαζομένους, κυβέρνηση και κράτος σχετικά με την διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος στη χώρα για την ανάπτυξη. Για να σταθεί αρωγός στην κάθε έντιμη επιχειρηματική προσπάθεια που θα έχει στόχο να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον. Για να συμπαρασταθεί σε κάθε καινοτόμο προσπάθεια που θα συμβάλλει στο να βγούμε από την κρίση. Για να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις στον σχεδιασμό και την οργάνωση του νέου επιχειρηματικού χάρτη με προτεραιότητα στην εκπαίδευση και επιμόρφωση κυρίως των νέων, την αξιοποίηση των εμπειριών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως την εκμετάλευση της επινοητικότητας των Ελλήνων.

Η λειτουργία του ΔΕΚΑ στηρίζεται πολύ στα υποστηρικτικά εργαλεία που αναπτύσσει για τα μέλη του την επιχειρηματικότητα την οικονομία και την κοινωνία.
Ο συνήγορος του επιχειρηματία, το Think Tank και ο κόμβος επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας είναι τα βασικά του εργαλεία πάντα μαζί με την λειτουργία των κλαδικών επιτροπών του.
Ποιά όμως είναι η λειτουργία του συνδέσμου που τον καθιστά απαραίτητο στις εξελίξεις της νέας εποχής? Πως θα συνδράμει στην καθολική επιθυμία των Ελλήνων για απαγκίστρωση της οικονομίας μας από τις αγγυλώσεις της γραφειοκρατίας η οποία σε πολλές περιπτώσεις δρα κατ' εντολήν της εκάστοτε διαπλοκής?
Η διοίκηση του ΔΕΚΑ δημιούργησε τις ΔΕΚΑ κλαδικές επιτροπές η κάθε μια από τις οποίες συντονίζεται και παρακολουθεί το έργο από το κάθε ένα από τα δέκα υπερυπουργεία που δημιούργησε η νέα Κυβέρνηση. Η κάθε μία από τις ως άνω επιτροπές, αποτελείται από καταξιωμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς απασχόλησης που καλύπτει το κάθε υπερυπουργείο που αντιστοιχεί και έχει αναλάβει να παράγει υποστηρικτικό έργο τόσο στην εκάστοτε κυβέρνηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο, την οικονομία και την κοινωνία. Μελετά τις εξελίξεις, διαμορφώνει νέες αντιλήψεις, εξετάζει καινούργιες προοπτικές, προτείνει θεσμικές και κλαδικές λύσεις. Γενικά αφουγκράζεται την αγορά και την κοινωνία και στοιχειοθετεί προτάσεις που θα φέρουν τομές στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι έχοντας σαν βασικό στοιχείο του έργου της την διαφάνεια στην επιχειρηματικότητα, την προώθηση της υγιούς ανταγωνιστικότητας και την στήριξη νέων ανθρώπων στην προσπάθεια δημιουργίας νέων επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων που θα υλοποιήσουν το πιο μεγάλο μέρος των αναπτυξιακών μας στόχων.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη και διαφανής, ώστε να αποφεύγεται κατά την λήψη των αποφάσεων των επιτροπών, η οποιαδήποτε πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων ευνόησης συντεχνιακών συμφερόντων.

Η κλαδική επιτροπή εισηγείται στο πολυδύναμο Think Tank του φορέα ( στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τους ακαδημαικούς, τους εμπειρογνώμονες και τους ειδικούς επιστήμονες, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων καθώς και εργαζόμενοι) συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Οι υπεύθυνοι του Think Tank απευθύνονται στους συνεργάτες τους τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά ανάλογα με την ποιότητα του θέματος και επανέρχονται με μία εισήγηση προς την κλαδική επιτροπή. Η εισήγηση αυτή διοχετεύεται στην υπηρεσία του Συνηγόρου Του Επιχειρηματία.

Η υπηρεσία αυτή εξετάζει την νομιμότητα των συγκεκριμένων προτάσεων και γνωμοδοτεί αναλόγως. Ο συνήγορος του επιχειρηματία μπορεί ανά περίπτωση να προτείνει σχετικά σχέδια νόμου προς την Κυβέρνηση και τα υπουργεία, να ερμηνεύει νόμους και διατάξεις και γενικά να συνεπικουρεί επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Μόλις η κλαδική επιτροπή παραλάβει τον φάκελο με τις εισηγήσεις των ειδικών ολοκληρώνει την πρόταση της και την προωθεί στο Δ.Σ το οποίο αποφασίζει για την περαιτέρω πορεία αυτής της πρότασης προς το αντίστοιχο υπουργείο και τις επιχειρήσεις.
Αυτές οι προτάσεις μπορεί να σχετίζονται με το σύνολο των δραστηριοτήτων του κάθε υπουργείου που επηρεάζουν και επηρεάζονται από την επιχειρηματικότητα.
Ένα σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας οικονομικό εργαλείο, όπως άλλωστε όλοι γνωρίζουν, είναι το ΕΣΠΑ. Η σωστή και δίκαιη επιλογή των προτεραιοτήτων που πρέπει να στηρίξει το ΕΣΠΑ, είναι μία από τις βασικότερες υποχρεώσεις της κάθε κυβέρνησης αφού τα χρηματοδοτικά μέσα που διαχειρίζεται σήμερα, υπολείπονται σε δυνατότητες από τα αντίστοιχα του παρελθόντος. Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη σταθεί στα πόδια τους και επομένως η επιλογή των προτεραιοτήτων ανάπτυξης περνάει κυρίως μέσα από το ΕΣΠΑ.

Οι προτάσεις για υπαγωγή στο καθεστώς των επιδοτήσεων πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την πραγματική δυνατότητα που έχουν για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων με μακρόπνοες προοπτικές.

Το Δ.Ε.Κ.Α στην προσπάθεια του να στηρίξει την επιχειρηματικότητα με διάρκεια, με ανταγωνιστικότητα, με καινοτομία, την επιχειρηματικότητα που θα δημιουργήσει υπεραξίες και θα μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, εισαγάγει και ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με την μορφή ενός αναπτυξιακού fund που δημιουργεί από τα μέλη του και για τα μέλη του και την κοινωνία.

Αυτό το ταμείο θα επενδύει σε καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και θα λειτουργήσει παράλληλα με το ΕΣΠΑ ώστε η αγορά να υποδεχτεί υγιείς μικρομεσαίες επενδύσεις με προοπτικές ανάπτυξης.
Επίσης το ΔΕΚΑ με τις υπηρεσίες του θα λειτουργήσει σαν φίλτρο επιλογής για την διοχέτευση στην αγορά μόνο υγιών σχεδίων, τα οποία θα υποστηρίξει με όλα τα τεχνικοοικονομικά μέσα που απαιτούνται σε όλες τις φάσεις της υλοποίησης του σχεδίου ( κατάρτιση μελέτης βιωσιμότητας, χρηματοδότηση ιδίας συμμετοχής ή δανεισμού κλπ)
Το Δ.Ε.Κ.Α θα βοηθήσει στην δημιουργία μίας νέας υγιούς κατηγορίας νέων επιχειρηματιών που θα καλύψουν το κενό που θα αφήσει στην ελληνική οικονομία η εξαφάνιση των υπό χρεωκοπία μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι αποκλείεται να πληρώσουν τα χρέη τους, μόλις αυτά τους ζητηθούν.
Το Δ.Ε.Κ.Α πιστεύει ότι η καινούργια εποχή που ξημερώνει στην Ελλάδα έχει ανάγκη από νέους έντιμους επιχειρηματίες και επομένως η προσπάθεια του Δ.Ε.Κ.Α θα είναι παράλληλη με την προσπάθεια της κάθε νέας ελληνικής κυβερνήσης για δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα δίνει τα εφόδια, στους νέους κυρίως ανθρώπους, να εντάξουν τις δυνάμεις τους στην ελληνική παραγωγικότητα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι υπηρεσίες του Δ.Ε.Κ.Α σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις μέλη του, θα προωθήσουν προς την Κυβέρνηση, τα υπουργεία και την κοινωνία ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με παράλληλη αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες αναλύσεις και μελέτες, θα συμπεριλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις για την σταδιακή εξέλιξη του και θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφερειακή ανάπτυξη και τους τομείς αιχμής, για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει και προτάσεις για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Θα προτείνει τρόπους και διαδικασίες για να προσελκύσουμε διεθνείς επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με την νέα ελληνική επιχειρηματική κοινωνία σχηματίζοντας συμμαχίες για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου. Θα προτείνει τύπους συνεργασιών, που θα εξασφαλίζουν αμοιβαία οφέλη για τους εμπλεκόμενους, χωρίς να απεμπολούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ούτε να παραδίδεται με συνοπτικές διαδικασίες ο πλούτος μας σε ύποπτα σχήματα.
Δυστυχώς το μεγάλο κράτος μαζί με τους ολιγάρχες που το εκμεταλέυτηκαν δεν άφησαν κανένα περιθώριο σε κανένα σχεδόν τμήμα της κοινωνίας, επιχειρηματικό, επαγγελματικό ή ακαδημαικό ( με εξαίρεση τον εφοπλιστικό κλάδο και εκεί αποκλειστικά για τα συμφέροντα των μελών του και μόνο) να αντιληφθεί την τεράστια και ζωτική ανάγκη της εξωστρέφειας.
Ένα σχήμα από ελληνικά και διεθνή δικηγορικά γραφεία με εμπειρία στην εξωστρέφεια σχηματίζεται με πρωτοβουλία του Δ.Ε.Κ.Α με σκοπό να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις στα επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου.
Έτσι θα αναδειχθεί, το υπό διαμόρφωση, νέο επιχειρηματικό Ελληνικό περιβάλλον και θα προσελκυθούν υγιείς επενδυτές σε μιά αγορά που έχει πολλά να προσφέρει σε όσους επενδύσουν σε αυτήν, την εμπειρία τους, την γνώση τους, τα χρήματα τους.
Η Ελλάδα στοχεύει την επανεκκίνηση της οικονομίας της. Κάθε νέα αρχη θέλει και νέο περιβάλλον, νέους θεσμούς, νέους ανθρώπους.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από όλους μας και προ παντός από τους νέους αυτούς συμπατριώτες μας που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό δημιουργώντας ένα νέο κύμα μετανάστευσης το οποίο αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επώδυνο μια και στερεί την χώρα από το μέλλον της.
Το Δ.Ε.Κ.Α θα δώσει την μάχη της ανάπτυξης για να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής τους σε μία χώρα με αξιοκρατία και ευκαιρίες για όλους.
Το Δ.Ε.Κ.Α θα είναι ο νέος εταίρος, σε κάθε προσπάθεια επιχειρηματική ή κυβερνητική, που στοχεύει στην αλλαγή σελίδας στο φαύλο παρελθόν του τόπου.
Το Δ.Ε.Κ.Α θα είναι εκεί σε κάθε δημιουργική ενέργεια, όσο μεγάλη προσπάθεια και αν απαιτείται.
Το Δ.Ε.Κ.Α θα είναι εκεί σε κάθε σύγκρουση με τη διαφθορά και την διαπλοκή προτείνοντας τις λύσεις και τους κατάλληλους ανθρώπους, που απαιτούνται για την κάθε τομή στη χώρα.
Το Δ.Ε.Κ.Α θα είναι εκεί, υποστηρίζοντας νέους επιχειρηματίες για να αντικαταστήσουν τους διεφθαρμένους που θα αποχωρούν. Για το κάθε άρρωστο κομμάτι που θα αποχωρίζεται η οικονομία της χώρας μας το Δ.Ε.Κ.Α θα προτείνει υγιή και δυναμικά μέλη να το αντικαταστήσουν άμεσα.
Το Δ.Ε.Κ.Α θα είναι εκεί για να μην δημιουργηθούν νέα φαινόμενα διαφθοράς, για να μην αλλάξουμε απλά τα ονόματα των διαπλεκομένων, στο ίδιο ολιγαρχικό καθεστώς που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα.
Στηρίζουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας με όλα μας τα μέσα.
Στηρίζουμε την κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το νέο υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ελέγχουμε τους μηχανισμούς εκείνους της εξουσίας που θα προσπαθήσουν να μεταλλάξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία της χώρας σε απλές αλλαγές στην κορυφή του παγόβουνου.
Η κοινωνία ζητάει την σύγκρουση με το διεφθαρμένο κατεστημένο και το Δ.Ε.Κ.Α είναι εδώ για να συμπαραταχθεί με την κοινωνία.