Πρότυπο εκπαιδευτικό παραγωγικό χωριό από το Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Ένας χρόνος με το Δ.ΕΚ.Α. Ημερίδα για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση υγιών αναπτυξιακών σχεδίων

  Στην προσπάθεια του να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις [ ... ]

Ειδήσεις
Εκδήλωση του Δ.Ε.Κ.Α για την ανάπτυξη και την καινοτομία

Εκδήλωση για την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του [ ... ]

Ειδήσεις
Ασφαλιστικό: Μια Απλή Μεταβατική Λύση

                              

Το μεγαλύτερο πρόβλημα [ ... ]

Ειδήσεις
Πρώτη στην αύξηση φόρων η Ελλάδα την τελευταία οκταετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

 

 

Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά [ ... ]

Ειδήσεις
Σύντομα αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Εγια τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

    Τη βεβαιότητά του ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη καλή [ ... ]

Ειδήσεις
Δύο νέα  προγράμματα του ΟΑΕΔ ξεκινούν άμεσα

  Βγήκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για δύο νέα προγράμματα

Ο Οργανισμός [ ... ]

Ειδήσεις
Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων με ευκαιρίες για τους νικητές

    Η Επιτροπή Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δικτύου [ ... ]

Ειδήσεις
Μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει την σύσταση και εδραίωση του ISIS

 

 

του Πάνου Παναγιώτου

Ποιοι, πότε και πού ίδρυσαν τον [ ... ]

Ειδήσεις
G20: Υιοθέτησαν το σχέδιο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (φώτο) της Ομάδας των [ ... ]

Ειδήσεις
Μουζάλας: Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες

 

 

"Δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή [ ... ]

Ειδήσεις
Άλλα άρθρα
 
 
 
 
Η επιτροπή τομέα Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δικτύου Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει την διεξαγωγή ημερίδας με θέμα 
" Ελληνική Αγορά Ακινήτων και Διεθνείς Επενδύσεις. Ο ρόλος της "Χρυσής Βίζας" και οι απαραίτητες αναπτυξιακές ενέργειες οι οποίες πρέπει να την συνοδεύουν για να γίνει αποτελεσματική".
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται
"Οι δύσκολες εποχές που περνάει η Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης τα τελευταία χρόνια κρίσης, τα διάφορα σενάρια περί παραμονής ή όχι της χώρας μας στην Ευρωζώνη σε άμεσο συνδυασμό με την επιδείνωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος της παγκόσμιας αγοράς έχουν από καιρό παγώσει τις αγορές τουριστικών και άλλων ακινήτων από ξένους θεσμικούς και μη επενδυτές στην πατρίδα μας.
Η μείωση της ζήτησης για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει αλλάξει και την σειρά κατάταξης των χωρών από όπου προέρχονται οι αντίστοιχοι επενδυτές και στην πρώτη θέση της λίστας των αγοραστών βρίσκεται πλέον η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ακολουθεί από κοντά η Ρωσία. 

Άλλωστε εκτιμάται ότι λιγότερες από 1.000 άδειες πενταετούς διαμονής έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας μέσω του προγράμματος "Χρυσή Βίζα" (φώτο της "Καθημερινής"), το οποίο απευθύνεται σε αγοραστές ακινήτων προερχομένων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Πρόκειται για εκτίμηση η οποία προέρχεται από στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου ακινήτων "Prodexpo" από τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, προϊστάμενο του τμήματος Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, του Enterprise Greece, ο οποίος υποστήριξε πως στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου παρατηρήθηκε αύξηση των σχετικών αιτήσεων κατά 28,5% ανεβάζοντας τον αριθμό ώστε από την έναρξη του προγράμματος, το 2013, μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί συνολικά 983 άδειες.

Την τελευταία περίοδο άλλαξαν οι τάσεις στις σχετικές λίστες και οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων πέρασαν στην πρώτη θέση έναντι των Ρώσων οι οποίοι υποχώρησαν στην δεύτερη θέση όπως παρουσιάζεται στην συνέχεια:

Συκγεκριμένα, σε Κινέζους έχουν δοθεί 335 άδειες,

                    σε Ρώσους 315 άδειες,

                    σε αγοραστές από αραβικές χώρες 151 άδειες,

                    σε Αίγυπτιοι 53 άδειες,

                    σε Ουκρανούς 52 άδειες,

                    σε Αμερικανούς 21 άδειες

                    και σε διάφορες άλλες χώρες συνολικά 56 άδειες.

Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται, πάντως, το συνολικό ποσό των επενδύσεων που έγιναν από τους ξένους τα τελευταία χρόνια καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των αδειών αφορά ανθρώπους που ήδη βρίσκονται από καιρό και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κατέχουν ήδη τα συγκεκριμένα ακίνητα και αξιοποιούν το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" εκ των υστέρων, για την εξασφάλιση της έκδοσης πενταετούς άδειας διαμονής, δικαίωμα το οποίο τους δίνεται από το καινούργιο νομοθετικό πλάισιο.

Ομως οι μεγάλες αμφιβολίες για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος είχαν για πολλούς μήνες (Μάρτιος έως Αύγουστος 2015) παγώσει τη ζήτηση για αγορές ελληνικών ακινήτων από ξένους επενδυτές και φυσιολογικά το κατά τα άλλα ελκυστικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για ξένους υπηκόους που εφαρμόζει η χώρα μας δεν κατάφερε να αλλάξει τις πτωτικές τάσεις της αγοράς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε  ότι ενώ στην Κύπρο πωλήθηκαν στο αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 εκατοντάδες κατοικίες σε ξένους (μόνο η Aristo Development πώλησε περί τις 30 κατοικίες σε Κινέζους, 15 σε Ρώσους και 12 σε άλλους επενδυτές) με την αύξηση του αριθμού συμβολαίων ξένων επενδυτών - αγοραστών για αγορά ακινήτων στα διάφορα συγκροτήματα κατοικιών σε όλη την επικράτεια της Κύπρου  ως προς τον αντίστοιχο περυσινό να κινείται ανοδικά κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα θεωρείται σύμφωνα με τους ασχολούμενους με τον κλάδο επαγγελματίες, το γεγονός πως έχουν σταματήσει ή κινούνται με αργότερους ρυθμούς οι αξιόλογες επενδύσεις οι οποίες θα ενίσχυαν την ελληνική αγορά παραθεριστικής κατοικίας με ποιοτικότερο προϊόν.

Άλλωστε σε μια χώρα που κυριαρχούσαν μέχρι πριν από δέκα χρόνια τα αυθαίρετα εξοχικά, οι ξένοι οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν σε τουριστικά ακίνητα αναζητούν τις υπηρεσίες και την ποιότητα ενός οργανωμένου και νόμιμου παραθεριστικού συγκροτήματος ώστε να είναι εξασφαλισμένη και η δευτερογενής αξία του ακινήτου στο οποίο θα επενδύσουν.

Σε πρόσφατη ανάλυση της "Geoaxis", μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείας αγοράς και αξιοποίησης ακινήτων, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα:

"ούτε μεγάλα οικιστικά ή παραθεριστικά συγκροτήματα της τάξης των 400-500 σύγχρονων κατοικιών, ιδιοκτησίας ενός ιδιοκτήτη, υπάρχουν, ούτε η ελληνική πολιτεία δημιούργησε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάποιον ιδιώτη να καταφέρει να αποκτήσει ακίνητο με ασφάλεια και ταχύτητα.

Επιπρόσθετα δε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, μαζί με την Κύπρο που από χρόνια το εφαρμόζει, παρέχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα".

Σχετικά με την τελευταία διαπίστωση έχουμε να προσθέσουμε ότι οι τουριστικοί Σύνδεσμοι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου δημιουργούν κοινό μέτωπο για την προώθηση των θέσεών τους στα ευρωπαϊκά όργανα.

Λεπτομέρειες της σχετικής πρωτοβουλίας θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Λαμνίδης, ορισμένες από τις κοινές θέσεις που θα προωθήσουν στις Βρυξέλλες οι τουριστικοί Σύνδεσμοι των 5 χωρών θα αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας, στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας στον χώρο του τουρισμό και στην ευθυγράμμιση των φορολογικών βαρών των τουριστικών επιχειρήσεων στις νότιες χώρες της Ευρώπης. Στόχος των Συνδέσμων είναι η ενίσχυση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας των 5 χωρών έναντι άλλων προορισμών εκτός Ε.Ε."

Η συγκεκριμένη ημερίδα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 στα γραφεία του Δ.Ε.Κ.Α στην Αθήνα (Μεσογείων 2-4 Πύργος των Αθηνών) και ώρα 18.00 - 21.00μ.μ

Δικαίωμα συμμετοχής στην δωρεάν ημερίδα, στην οποία θα μιλήσουν και εκπρόσωποι άλλων θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων, έχουν εκτός από τα μέλη του Δ.Ε.Κ.Α και όσοι φίλοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν και να ανταλλάξουν μαζί μας απόψεις.