Πρότυπο εκπαιδευτικό παραγωγικό χωριό από το Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Ένας χρόνος με το Δ.ΕΚ.Α. Ημερίδα για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση υγιών αναπτυξιακών σχεδίων

  Στην προσπάθεια του να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις [ ... ]

Ειδήσεις
Εκδήλωση του Δ.Ε.Κ.Α για την ανάπτυξη και την καινοτομία

Εκδήλωση για την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του [ ... ]

Ειδήσεις
Ασφαλιστικό: Μια Απλή Μεταβατική Λύση

                              

Το μεγαλύτερο πρόβλημα [ ... ]

Ειδήσεις
Πρώτη στην αύξηση φόρων η Ελλάδα την τελευταία οκταετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

 

 

Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά [ ... ]

Ειδήσεις
Σύντομα αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Εγια τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

    Τη βεβαιότητά του ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη καλή [ ... ]

Ειδήσεις
Δύο νέα  προγράμματα του ΟΑΕΔ ξεκινούν άμεσα

  Βγήκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για δύο νέα προγράμματα

Ο Οργανισμός [ ... ]

Ειδήσεις
Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων με ευκαιρίες για τους νικητές

    Η Επιτροπή Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δικτύου [ ... ]

Ειδήσεις
Μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει την σύσταση και εδραίωση του ISIS

 

 

του Πάνου Παναγιώτου

Ποιοι, πότε και πού ίδρυσαν τον [ ... ]

Ειδήσεις
G20: Υιοθέτησαν το σχέδιο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (φώτο) της Ομάδας των [ ... ]

Ειδήσεις
Μουζάλας: Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες

 

 

"Δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή [ ... ]

Ειδήσεις
Άλλα άρθρα
 
 
 
 
(φώτο από το left.gr)
 
H επιτροπή τομέα Εργασίας και Υγείας του Δικτύου Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 την οργάνωση ημερίδας στα γραφεία του Συνδέσμου με θέμα το ασφαλιστικό.
Απευθύνει μάλιστα την πρόσκληση του για συμμετοχή και σε ενδιαφερόμενους πέραν των μελών και των στελεχών του για να συμμετάσχουν σε ανοικτή συζήτηση η οποία θα αφορά το ασφαλιστικό στην χώρα μας.
Αιτία του προβληματισμού και της κινητοποίησης του Δ.Ε.Κ.Α είναι η πρόσφατη έκθεση του Δ.Ν.Τ η οποία λίγο πολύ μας προετοιμάζει για το τι θα συμβεί σε συντάξεις και υγεία τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός, ότι η χώρα μας προέβη στις περισσότερες μεταρρυθμίσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, όπως τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του, όμως οι θυσίες δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει.
Μάλιστα στην ίδια έκθεση οι ειδικοί του Δ.Ν.Τ προβλέπουν ότι οι δαπάνες που αφορούν τις συντάξεις καθώς και οι αντίστοιχες για την υγεία θα συνεχίζουν να μειώνονται με βάση τους όρους τους οποίους έχει υπογράψει η χώρα μας στο πρόσφατο τρίτο στη σειρά μνημόνιο.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τις επικουρικές αλλά και τις κύριες συντάξεις εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν άμεσα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Το Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor), μια έκθεση - έρευνα του ταμείου η οποία είδε χθες Τετάρτη 7 Οκτωβρίου το φως της δημοσιότητας, στη Λίμα την πρωτεύουσα του Περού διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕυρωπαΪκής Ένωσης στην οποία κατά την περίοδο 2011-2014 συνέβησαν τόσο δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό όπως ότι:

-αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης,

-τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 

-εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Άλλες χώρες της Ε.Ε οι οποίες προχώρησαν σε μικρότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους σύστημα, σύμφωνα με την λίστα του "Δημοσιονομικού Παρατηρητίου" είναι η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα ο Καναδάς προέβη σε σημαντικές αλλαγές του συστήματος του.

Στην συνέχεια σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Δ.Ν.Τ διαπιστώνεται ότι σε όλες τις χώρες οι οποίες κατά την τελευταια τετραετία εφάρμοσαν ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Παρ' όλα αυτά η έκθεση του ΔΝΤ δεν είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα αφού προβλέπει ότι κάτω από την πίεση εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας με το πρόσφατο μνημόνιο, οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις και την υγεία θα συνεχίζουν να μειώνονται, παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά αποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός έχει γεράσει σημαντικά τα τελυταία χρόνια.

Συγκεκριμένα δε, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της έρευνας του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό μικρότερο του 0,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2050, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης και του κόσμου θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ενώ ο σχετικός μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο επίπεδο του 1,8% του ΑΕΠ αυτών των χωρών.

Παράλληλα οι δαπάνες για την Υγεία στην πατρίδα μας αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό περί το 0,8% του ΑΕΠ στο ίδιο χρονικό διάστημα (2015-2050) ενώ ο μέσος όρος αύξησης στις 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα κινηθεί γύρω στο 3,1% του ΑΕΠ και ο αντίστοιχος μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα ξεπεράσει το 1,2% του ΑΕΠ.

Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας μόλις και θα ξεπεράσει το το 37,2% του ΑΕΠ για το εν λόγω διάστημα 2015-2050 ενώ στις 35 αναπτυγμένες οικονομίες ο μέσος όρος θα κινηθεί στο επίπεδο 105,6% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο επίπεδο 43,2% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει τελικά από την έκθεση - έρευνα του ΔΝΤ, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια με κύριο αίτιο την γήρανση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σχετικά κατά την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις των δαπανών σε συνολικό επίπεδο εκτιμάται ότι σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ.

Για την πληροφόρηση σας αναφέρουμε ότι τα αντίστοιχα σχετικά μεγέθη κυμάνθησαν στο επίπεδο του 71% του ΑΕΠ για το 2014 και του 55% του ΑΕΠ για το 2011.

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Α) έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό με αποδέκτες τα σχετικά υπουργεία, με την οποία προτείνει συγκεκριμένες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων της κρίσης με ήπιες αλλά αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα ώστε και τα έξοδα του κράτους να περιοριστούν και οι συντάξεις να μην υποστούν μεγαλύτερη οριζόντια συρρίκνωση και κυρίως ώστε το σύστημα να μπορέσει να γίνει δίκαιο και αυτοεξυπηρετούμενο.