Πρότυπο εκπαιδευτικό παραγωγικό χωριό από το Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Δ.Ε.Κ.Α

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης [ ... ]

Ειδήσεις
Ένας χρόνος με το Δ.ΕΚ.Α. Ημερίδα για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση υγιών αναπτυξιακών σχεδίων

  Στην προσπάθεια του να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις [ ... ]

Ειδήσεις
Εκδήλωση του Δ.Ε.Κ.Α για την ανάπτυξη και την καινοτομία

Εκδήλωση για την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του [ ... ]

Ειδήσεις
Ασφαλιστικό: Μια Απλή Μεταβατική Λύση

                              

Το μεγαλύτερο πρόβλημα [ ... ]

Ειδήσεις
Πρώτη στην αύξηση φόρων η Ελλάδα την τελευταία οκταετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

 

 

Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά [ ... ]

Ειδήσεις
Σύντομα αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Εγια τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

    Τη βεβαιότητά του ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη καλή [ ... ]

Ειδήσεις
Δύο νέα  προγράμματα του ΟΑΕΔ ξεκινούν άμεσα

  Βγήκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για δύο νέα προγράμματα

Ο Οργανισμός [ ... ]

Ειδήσεις
Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων με ευκαιρίες για τους νικητές

    Η Επιτροπή Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δικτύου [ ... ]

Ειδήσεις
Μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει την σύσταση και εδραίωση του ISIS

 

 

του Πάνου Παναγιώτου

Ποιοι, πότε και πού ίδρυσαν τον [ ... ]

Ειδήσεις
G20: Υιοθέτησαν το σχέδιο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (φώτο) της Ομάδας των [ ... ]

Ειδήσεις
Μουζάλας: Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες

 

 

"Δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή [ ... ]

Ειδήσεις
Άλλα άρθρα

Η παράδοση σκυτάλης από την υπηρεσιακή στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές συνοδεύτηκε,

από ένα θετικό κλίμα το οποίο διαπέρασε τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας,

από την συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και τον προβληματισμό των Ευρωπαίων εταίρων μας

και από την επιφυλακτική στάση κάποιων θεσμικών φορέων της χώρας.

Ένα σαφές δείγμα της στάσης αναμονής την οποία κρατούν κάποιοι από τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, λίγες μόλις μέρες μετά την θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί και η τοποθέτηση του επίσημου οργάνου των Ελληνικών Βιομηχανιών, του ΣΕΒ.

Οι Έλληνες βιομήχανοι χαιρετίζουν μεν την νέα κυβέρνηση, πιστεύουν στην ανασύσταση του χαρτοφυλακίου Βιομηχανίας αλλά και επισημαίνουν την απόλυτη ανάγκη προσέλκυσης πολύ περισσότερων επενδύσεων στην χώρα άλλως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα συνεχίσει την φθίνουσα πορεία της και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του Σ.Ε.Β υπογράμμισε ότι

"Τα επόμενα επτά χρόνια, χρειαζόμαστε €15 δισ. τον χρόνο περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας. Το 2014 οι επενδύσεις ανήλθαν σε €18 δισ., εκ των οποίων €12 δισ. ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Με τις ετήσιες αποσβέσεις (αναπλήρωση του αποθέματος κεφαλαίου -εργοστασίων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κατοικιών κ.λπ.- που γηράσκει) να διαμορφώνονται σε €33 δισ. ετησίως, προφανώς επενδύονται λιγότερα απ’ ό,τι απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερό το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο και διαρκώς συρρικνούται "

Η διαπίστωση αυτή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων συνοδεύεται από την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει άλλη μεγαλύτερη προτεραιότητα από την προσπάθεια αύξησης των επενδύσεων στην χώρα.

Όπως μάλιστα τονίζει το θεσμικό όργανο των βιομηχάνων της πατρίδας μας, στην εβδομαδιαία έκθεσή του "υπάρχει ανάγκη για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα. Με οικονομική ανάκαμψη και αποφυγή νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εθνική αποταμίευση, που είναι αρνητική, θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, καθώς θα αυξάνονται τα εγχώρια εισοδήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν οι επενδύσεις.

Οι άνεργοι, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανάλυση, τα επόμενα επτά χρόνια χρειαζόμαστε περί τα €15 δισ. τον χρόνο περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα, μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας.

Χρειαζόμαστε, δηλαδή, επιπλέον επενδύσεις €105 δισ., όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα αν τα μισά αφορούν σε επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα €35 δισ. στην επταετία. Και αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Οι επιλογές, λοιπόν, είναι μπροστά μας. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της αγοράς για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για να φέρουν οι επενδυτές τα λεφτά τους στη χώρα. Αλλιώς ξεχάστε κάθε ελπίδα." 

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΒ στην συνέχεια της "η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβε ήδη καθήκοντα, έχοντας πλήρη επίγνωση των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στο 3ο μνημόνιο, καθώς και την ανάγκη για αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώόπως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας. Το πρώτο θετικό βήμα είναι η ανασύσταση του χαρτοφυλακίου Βιομηχανίας με επισπεύδοντα υφυπουργό καθώς και ο θεματικός περιορισμός των αρμοδιοτήτων κρίσιμων παραγωγικών υπουργείων, που στα προηγούμενα πολύπλοκα και βαριά σχήματα δεν κατάφεραν τον αναγκαίο συντονισμό πολιτικών και δράσεων. Κρίσιμος παράγοντας είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ΓΓ κάθε παραγωγικού υπουργείου να διαθέτουν αυξημένη τεχνική κατάρτιση για κάθε τομέα ευθύνης."

"Η καλή πορεία των εσόδων", σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒ, "τον Αύγουστο, οφείλεται στη μερική αναπλήρωση της υστέρησης εσόδων των προηγούμενων μηνών. Η αγορά συνεχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την εφορία, παρά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η διατήρηση ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτει από τη συνέχιση της υστέρησης δαπανών που σημαίνει παράταση της στέρησης ρευστότητας από την αγορά, μέχρι να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση του κράτους. Μια αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών δεν ανατρέπει την εικόνα αυτή καθώς εξηγείται από εποχικούς λόγους και από τις παρατάσεις που έδωσε η εφορία κατά τη διάρκεια επιβολής των αρχικών -πολύ αυστηρών- ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων."

Κλείνουν μάλιστα την ανακοίνωση τους οι Έλληνες βιομήχανοι επισημαίνοντας ότι "Τον Ιούλιο η πορεία των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων συνεχίστηκε θετική, αν και αποδυναμωμένη, με τη νέα μεθοδολογία της Tραπέζης της Ελλάδος που δεν βασίζεται πλέον στα εισερχόμενα εμβάσματα πληρωμής των εξαγωγέων. Τα έσοδα από τουρισμό ακολουθούν ανοδική πορεία, η οποία όμως είναι σημαντικά αποδυναμωμένη σε σχέση με τον Μάιο. Τα έσοδα από τη ναυτιλία και λοιπές υπηρεσίες, που υπολογίζονται ακόμα από τα εισερχόμενα εμβάσματα σε ελληνικές τράπεζες, μειώνονται σημαντικά αντανακλώντας, πλέον, πιθανή κατάθεση εσόδων σε αλλοδαπές τράπεζες. Η μείωση των εισαγωγών λόγω capital controls οδήγησε στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου."

Η θέση του θεσμικού οργάνου της Ελληνικής Βιομηχανίας αποδεικνύει την φυσιολογική αγωνία του, για το μέλλον του κλάδου στην χώρα επισημαίνοντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους της απαξίωσης της οικονομίας μας οφείλεται στο γεγονός ότι το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών έγερνε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο υπέρ του πρώτου.

Επιχειρηματίες μέλη του Δ.Ε.Κ.Α, οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Ανάπτυξης του δικτύου και δραστηριοποιούνται στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας δήλωναν με νόημα ότι ένα οποιοδήποτε ουσιαστικό επενδυτικό σχέδιο για την χώρα δεν μπορεί να γίνει ελκυστικό για Έλληνες και ξένους επενδυτές εφόσον δεν συνδέεται,

με την αλλαγή της κρατικοδίαιτης νοοτροπίας όλων των φορέων οι οποίοι συμμετέχουν στην αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας,

με την διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα καλύπτει τις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες

και με τον σαφή προσανατολισμό του κλάδου κυρίως προς την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία με βάση τις παγκόσμιες εξελίξεις.